Την διαμαρτυρία οργάνωσαν σωματεία του επισιτισμού και τουρισμού, στο νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς, κρατώντας πλακάτ και πανό, που ζητούσαν ουσιαστική στήριξη του εισοδήματός τους και διάσωση των θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, ανέφερε: “Οι εργαζόμενοι στη χώρα για ακόμη μια φορά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης. Οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν οι εποχικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους. Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε εποχικά εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις να μην εργαστούν, ή να εργαστούν με ημιαπασχόληση, ή με ακόμα μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι είχαμε συνηθίσει”.

Οι εργαζόμενοι ζητούν: Υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις με τους όρους που προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παράταση και αύξηση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση. Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων και για το 2021.

“Ιδιαίτερα για τη Σαντορίνη με χιλιάδες εργαζόμενους, με μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς να είναι μετανάστες και με ένταση της εκμετάλλευσης (απλήρωτη εργασία, 12ώρα και 14ωρα χωρίς ρεπό κλπ) είναι άμεση η ανάγκη για την επαναλειτουργία επαρκώς στελεχωμένου Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας (το οποίο λειτουργούσε και πρόσφερε πολλά αλλά έκλεισε πριν 4-5 χρόνια), αλλά και Γραφείου Αλλοδαπών, αφού, για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι για τις εργατικές διαφορές και επιπλέον οι εργαζόμενοι μετανάστες σε ό,τι αφορά τις άδειες παραμονής κλπ., θα πρέπει να μεταβούν ή στη Σύρο”, τόνιζαν.

Μητσοτάκης: Ο ελληνικός τουρισμός έχει ανοίξει

Χτες ο πρωθυπουργός σηματοδότησε την έναρξη της σεζόν με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, σε μία εκδήλωση που προσκλήθηκαν και ξένοι ανταποκριτές.

“Έχω να ανταγωνιστώ μια από τις εντυπωσιακότερες θέες του κόσμου” είπε και πρόσθεσε πως “σήμερα η εικόνα εξακολουθεί να είναι πανέμορφη. Ο ιός δεν έχει αλλάξει αυτήν τη καταπληκτική θέα”. “Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοιξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι” πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις