Με φόντο τις διαμαρτυρίες πολιτών για την ταλαιπωρία από το κυκλοφοριακό κομφούζιο και το μποτιλιάρισμα που προκάλεσαν οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις για τον Μεγάλο Περίπατο, ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να προμηθευτεί με επείγουσες διαδικασίες εκατοντάδες ζαρντινιέρες – μερικές από τις οποίες θα έχουν διαστάσεις μικρού δωματίου – παγκάκια και 13.000 δέντρα, φυτά και θάμνους, προκειμένου να κλείσει δρόμους και να επεκτείνει τα πεζοδρόμια βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε στις 11 Μαΐου 2020.

Τα social media «βράζουν» από διαμαρτυρίες και καταιγιστικά πυρά που καταδικάζουν το εγχείρημα εν συνόλω, τόσο για την ταλαιπωρία στις καθημερινές μετακινήσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου, όσο και για τον συνολικό προϋπολογισμό των προμηθειών που φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και θα γίνει με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού με βάση τις προβλέψεις των μέτρων για την μείωση κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. Τη σχετική απόφαση καλείται να λάβει στις 27 Μαΐου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με βάση προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περασμένης εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων εφαρμόζονται στις οδούς Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, στην Ερμού (μεταξύ Αθηνάς – Αγίων Ασωμάτων) και στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος (μεταξύ Καραγιώργη Σερβίας – Μητροπόλεως). Επίσης, θα κλείσουν για τα αυτοκίνητα (πλην εξαιρέσεων) η Πλάκα και το Εμπορικό Τρίγωνο που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως -Ερμού -Αθηνάς – Σταδίου. Όπως έχει ανακοινωθεί, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν προσωρινά και έως ένα εξάμηνο για να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς αλά και να δοκιμαστεί στην πράξη το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου με τις κανονικές πεζοδρομήσεις οδών που θα συνδέουν το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Ακρόπολη και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αυτό που ζητείται τώρα είναι τα υλικά εκείνα που θα κλείνουν τους δρόμους προσωρινά ή θα αποκλείουν για τα οχήματα ορισμένες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να τις αποδώσουν στους πεζούς. Για το σκοπό αυτό, ο δήμος θα προμηθευτεί:

 • 570 ορθογωνικές ζαρντινιέρες από λαμαρίνα, με διαστάσεις 1,5 επί 0,5 μέτρο και ύψος 50 εκατοστά. Το κόστος για κάθε μια προϋπολογίζεται σε 550 ευρώ.
 • 22 ζαρντινιέρες «φοίνικας»με διαστάσεις 3 επί 3 μέτρα και ύψος 1 μέτρο. Κόστος ανά τεμάχιο 5.000 ευρώ
 • 3 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 3,5 μέτρα και προϋπολογισμό 3.000 ευρώ ανά τεμάχιο
 • 2 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 2,5 μέτρα και προϋπολογιζόμενο κόστος 3,700 ευρώ ανά τεμάχιο
 • 41 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 1,5 μέτρα και κόστος 1.600 ευρώ ανά τεμάχιο
 • 5 περιμετρικά παγκάκια για κυκλικές ζαρντινιέρες με ενδεικτικό κόστος 5.700 ευρώ ανά τεμάχιο.
 • 50 ποδηλατοστάτες από μεταλλικό Inox σωλήνα σε σχήμα σπιράλ με κόστος 390 ευρώ ανά τεμάχιο
 • 100 μεταλλικά καθίσματα με φωτισμό LED. Το παγκάκι είναι εξ ολοκλήρου μεταλλικής κατασκευής, έχει μήκος 1400 mm, ύψος 710mm και το πλάτος του είναι 500mm. Στην κάτω επιφάνεια του καθίσματος και συγκεκριμένα στην μπροστινή και πίσω πλευρά του τοποθετείται η ταινία LED. Ενδεικτικό κόστος ανά τεμάχιο 990 ευρώ

Δέντρα-Θάμνοι

 • 25 ουασιγκτόνιες (οι γνωστοί υψηλόκορμοι φοίνικες σαν και αυτούς που βλέπουμε στην είσοδο του Εθνικού Κήπου) με καθαρό ύψος κορμού 6 – 7 μέτρα και κόστος 1.700,00 ευρώ ανά τεμάχιο.
 • 3 ουασιγκτόνιες multi-trunk δηλαδή με τριπλό η τετραπλό κορμό ύψους 6 μέτρων και κόστος 3.200 ευρώ ανά τεμάχιο. Για τους 28 φοίνικες έχει προϋπολογισθεί κόστος 170 ευρώ για την υπόγεια στήριξη του καθενός.
 • 38 ψευδοπιπεριές με περίμετρο κορμού 25-30 εκατοστά και κόστος 350 ευρώ ανά τεμάχιο.
 • 10 καλλωπιστικές δαμασκηνιές με περίμετρο κορμού 25-30 εκατοστά και κόστος 600 ευρώ ανά τεμάχιο
 • Περίπου 12.800 θάμνους διαφόρων ειδών που θα φυτευθούν στις ζαρντινιέρες

Για όλα αυτά τα είδη, μαζί με τα απαραίτητα χώματα, την φύτευση και την συντήρηση (πότισμα, λίπανση, βοτάνισμα) των φυτών επί δίμηνο, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.108.165,80 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, ο ανάδοχος που θα αναλάβει όλο το συγκεκριμένο έργο θα προχωρά σε συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων και ποωδών φυτών σε ποσοστό έως 20% των αρχικών φυτεύσεων σε περίπτωση καταστροφών από «κοινωνικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, δολιοφθορές, τυχαία περιστατικά όπως φωτιά, ανθρώπινο λάθος κλπ.». Αν φυτό καταστραφεί από αστοχία στην εγκατάσταση ή ελλιπή συντήρηση, ο ανάδοχος θα πρέπει να το αντικαθιστά χωρίς όριο επί των αρχικών φυτεύσεων.

Εκτός από τα παραπάνω είδη, περιλαμβάνεται μια μεγάλη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν το βάψιμο και την σήμανση των περιοχών οι οποίες κλείνουν για τα οχήματα και αποδίδονται στους πεζούς. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες βαφών, θερμοπλαστικά και ψυχροπλαστικά υλικά και ανάγλυφες διαγραμμίσεις όπου ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός φθάνει μαζί με τον ΦΠΑ στα 897.689,32 ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις