Μία εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορονοϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα από ότι έχει προβλεφθεί ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης του ιού, σύμφωνα με τις δηλώσει του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τουριστικό κύμα.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν “χάσουμε” τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα».

Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι «είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά». Κάτι που όπως λέει, «καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες».

Tήρηση των αποστάσεων

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών».

Πλέον έχουν ανοίξει τα πάντα, ακόμη και οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε δραστικά στη μη μετάδοση του ιού. Ο καθηγητής έφερε ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.«Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».

Ανοσία της αγέλης

Ο καθηγητής μαζί με την ομάδα του από το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει, στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Πλέον το ερώτημα είναι πότε εκτιμά ότι θα έρθει αυτό το τέλος.

«Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις