Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας 17χρονος από το Αγρίνιο, όταν υποχώρησε η γυάλινη οροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα, γύρω στις 10.00 το βράδυ της Δευτέρας ο 17χρονος, εισήλθε μαζί με φίλους της στο χώρο όπου βρίσκεται το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προκείμενου να κάνουν parkour. Λίγο αργότερα και ενώ βρισκόταν πάνω στην γυάλινη οροφή, αυτή υποχώρησε με αποτέλεσμα ο νεαρός να πέσει στο υπόγειο στης Γλυπτοθήκης Καπράλου από ύψος 6 με 10 μέτρων περίπου.

Οι φίλοι του ειδοποίησαν ασθενοφόρο, ενώ στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου με έξι πυροσβέστες που έσπασαν την πόρτα του κτιρίου, όπως επίσης Αστυνομία και ΕΚΑΒ. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου Κωνσταντίνο Μπακόπουλο ο νεαρός φέρει πολλαπλές κακώσεις, κακώσεις στο θώρακα, την κοιλιά και τον αυχένα, ενώ χειρουργήθηκε και οι γιατροί σταθεροποίησαν την κατάστασή του. Αξίζει να σημειωθεί πως το χειρουργείο διήρκεσε 2,5 ώρες και ο νεαρός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Τι είναι το parkour

Το παρκούρ (γαλλικά και αγγλικά: parkour), γνωστό και ως Τέχνη της Κίνησης, είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ).

Στόχος του παρκούρ είναι ουσιαστικά η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια ή κάγκελα. Ένας traceur καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι’ αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το παρκούρ στη δική του κατηγορία: «Το παρκούρ είναι παρκούρ».

Το παρκούρ καθιερώθηκε από το David Belle (Νταβίντ Μπελ) τη δεκαετία του ’80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας. Εμπνευστής του παρκούρ, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle και θεωρείται πατέρας και μέντορας του David Belle. Ο όρος παρκούρ προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ’ εμποδίων. Ο Hubert Koundé, φίλος του David Belle, είχε την ιδέα να δανειστούν τη λέξη parcours (διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα “c” με “k” για να υποδηλώνει μαχητικότητα και να αφαιρέσουν το άηχο “s”, γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του παρκούρ περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις