Μια οικογένεια από τη Σερβία που έκανε διακοπές στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των τεστ που βγήκαν τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως η οικογένεια διακομίστηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ οι γονείς έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον COVID-19. Τα τρία ανήλικα παιδιά τους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 24 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα τα 7 είναι εισαγόμενα. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως 41550 αφορούν σε δειγματοληψίες στις εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Από αυτά τα 85 έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών όσον αφορά στην πιθανότητα ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σε αυτό συντείνει από τη μία η αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη η συμπεριφορά μεγάλης μερίδας του κοινού που λειτουργεί ωσάν να μην υπάρχει η πανδημία. Η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει νέα μέτρα, με κορυφαίο την εισήγηση για απαγόρευση των πανηγυριών, ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και πως ουδόλως ξεμπερδέψαμε.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν όλα κράτη δεν ακολουθήσουν πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις. Αυτά τη στιγμή που οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η προειδοποίηση Σύψα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στον «σημαντικό κίνδυνο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». «Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι» είπε, ενώ αναφερόμενος στη χαλάρωση που παρατηρείται και για το αν επαρκούν τα μέτρα της απαγόρευσης των πανηγυριών και της εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογράμμισε ότι «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού».

Προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση». Ερωτηθείς για το πώς εξηγεί το ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ενώ η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, καταργήθηκε η υποχρέωση για μάσκα στα εμπορικά κέντρα και αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, είπε: «Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, με την έννοια ότι η μάσκα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και επίσης είναι σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση. Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους».