Άνοιξαν από σήμερα το πρωί οι πύλες όλων των αεροδρομίων της χώρας μας για να δεχθούν απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού. Συνολικά σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί περίπου 50 πτήσεις από τη Βρετανία με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια,  οι περισσότερες από αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν σε tour operators, όπως η Jet 2 και η Thomson.

Στους περίπου 6.000 Βρετανούς τουρίστες που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα θα γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι. Τα αποτελέσματα τους θα κρίνουν αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Μεγάλη Βρετανία. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα ελεγχθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και εφόσον ο αριθμός και το ποσοστό εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός και θα περιορίζεται σε λιγότερα από 30-40 κρούσματα τότε θα συνεχίσουν να επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία, πάντα με συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση.

Αν, ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που υπολογίζονται, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει ξανά τα σύνορα, καθώς θεωρεί ότι το κόστος από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού είναι πολύ πιο σημαντικό από τα ωφέλη για τον τουρισμό, σε μια χρονιά που θεωρείται χαμένη και με αρκετά μειωμένο τζίρο.

Έβδομο κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα

Στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» υποδέχτηκαν την πρώτη πτήση από Μεγάλη Βρετανία με αψίδες νερού. Η πτήση ήταν από το Μπέρμιγχαμ με περίπου 90 επιβάτες. Για σήμερα ήταν μόνο μία προγραμματισμένη πτήση με Βρετανούς ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», ενώ αύριο αναμένονται δύο προγραμματισμένες πτήσεις, από το Ιστ Μίντλαντς και το Μάντσεστερ αντίστοιχα. Οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί ελέγχονται δειγματοληπτικά με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode, το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Πηγή φωτογραφίας: corfutvnews

Ενώ η τουριστική κίνηση αρχίζει να κινείται στο νησί, επιβεβαιώθηκε έβδομο κρούσμα κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το corfutvnews, πρόκειται για έναν άντρα από Ρουμανία ο οποίος έκανε διακοπές με την σύζυγο του σε κατάλυμα στη Μέση Κέρκυρα. Ο άντρας είχε υποβληθεί σε τεστ στον Προμαχώνα και ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικός. Θα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο αναφοράς.

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων και η χαλάρωση στη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας του κόσμου προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι λοιμωξιολόγοι του Υπουργείου Υγείας, εισηγήθηκαν την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και περιορισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στον Προμαχώνα

Στον Προμαχώνα η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Η διάγνωση θα πρέπει να είναι στα αγγλικά και θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου. Όσοι φέρουν πλαστές βεβαιώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύ πρόστιμο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτήδειοι πουλούν ψεύτικες διαγνώσεις σε όσους επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα. Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα. Οι έλεγχοι ενισχύονται για εισόδους από την Αλβανία και το φυλάκιο της Κακαβιάς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τίθενται σε εφαρμογή δύο ακόμα μέτρα, καθώς περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24 ώρες πριν από την άφιξή τους, και αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις