Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από σήμερα Σάββατο είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους πελάτες ενώ σε όσους δεν συμμορφώνονται σε αυτό το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Με τα κρούσματα των κορονοϊού καθημερινά να αυξάνονται αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που νοσούν , έχουν ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές με πολλούς μνα μιλούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήδη χτυπά την Ελλάδα.

Σούπερ μάρκετ: Προαιρετικές οι μάσκες για τους πελάτες, υποχρεωτικές για  τους εργαζόμενους | LiFO
Η εισήγηση της επιτροπής

Η απόφαση αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε την τελευταία στιγμή. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων από την περασμένη Τρίτη είχαν εισηγηθεί όχι μόνο την χρήση στα σούπερ μάρκετ αλλά σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Μια  απόφαση που είναι στο τραπέζι και θα εφαρμοστεί εάν τα στοιχεία συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά. Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Λινού: Μάσκες παντού εκτός από το κολύμπι

Οι μάσκες πρέπει να είναι υποχρεωτικές τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους εκτός από το κολύμπι για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο OPEN TV και την εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει με τη Φαίη Μαυραγάνη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε: «Θα ήθελα τη χρήση μάσκας παντού εκτός από το κολύμπι στην παραλία».

Αθηνά Λινού: Έρευνα για το Αντιφυματικό και τους μετανάστες - Γιώργος  Σαχίνης - Νέα Κρήτη

Η ίδια, μάλιστα, επιμένει ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. «Δεν μιλάμε, πλέον, για ατομική ευθύνη. Μιλάμε για συλλογική ευθύνη. Είμαστε υπεύθυνοι για όλους τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες και γενικότερα όλους».

Η κυρία Λινού είναι κατηγορηματική ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Στο ερώτημα, μάλιστα, γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, η κυρία Λινού δίνει τη δική της απάντηση: «Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη. Η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και ειδικά στα σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητη γιατί εκεί οι χώροι κλιματίζονται. Εχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα. Στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να μπαίνει φυσικός αέρας. Αυτό ισχύει και με όλους τους κλειστούς χώρους και γι’ αυτό ζητούμε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στην προσωπίδα που φορούν αρκετοί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν προστατεύει. «Η μάσκα δεν πρέπει να φοριέται από παιδιά κάτω των 2 ετών. Δεν πρέπει να φοριέται από ανθρώπους με ψυχική ή νοητική αναπηρία». «Να κερδίσουμε όλες τις μάχες και να προσπαθήσουμε να μείνουμε το καλοκαίρι με λίγους ανθρώπους», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Υποχρεωτική από αύριο η μάσκα στα σούπερ μάρκετ, για εργαζομένους ΚΑΙ  καταναλωτές! | newsbreak

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις