Ένα από τα τραγικά πρόσωπα της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν η 14χρονη Εβίτα που αναγκάστηκε να πηδήξει από γκρεμό 15 μέτρων για να σωθεί από τις φλόγες. Μέσα σε πυκνούς καπνούς που είχαν κατακλύσει την περιοχή, χωρίς να βλέπει πού πηγαίνει, άρχισε να τρέχει για να σωθεί. Πήδηξε στον γκρεμό χωρίς να γνωρίζει ότι από κάτω υπήρχαν μόνο βράχια. Το κορίτσι σκοτώθηκε ακαριαία.

Κάτοικοι της περιοχής, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, έχουν περιγράψει την απελπισία της μικρής που καιγόταν από τη φωτιά. Ο πατέρας της και ο 11χρονος αδερφός της εντοπίστηκαν αγκαλιά νεκροί μεταξύ των 26 απανθρακωμένων θυμάτων της φωτιάς. Όλοι του είχαν καταφύγει στο οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Ο αρχιφύλακας Γιάννης Πάπαρης που υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και είδε τον όλεθρο, το θάνατο και την μαύρη σκιά της φωτιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών μοιράστηκε τις εικόνες φρίκης που έζησε αλλά και όλα όσα στοίχειωσαν από τότε την ψυχή και τις σκέψεις του.

«Πήρα έναν συνάδελφο, με δυσκολία περνάμε κάποια βράχια και βλέπουμε το κοριτσάκι. Ήταν η πλάτη του λίγο καμένη, αλλά όχι σοβαρά εγκαύματα. Δεν ήταν πάνω από 15 χρόνων. Δίπλα ήταν ένα σκυλάκι, νεκρό και αυτό. Έρχονται δυο διασώστες. Επικοινωνώ με το Λιμενικό να έρθουν να πάρουν το κορίτσι. Πριν φύγω πήρα τα στοιχεία τους και τους λέω: “Εάν δεν μπορείτε να μείνετε στο σημείο να φέρω έναν αστυνομικό να φυλάει το κοριτσάκι.” Ένα παιδάκι μόνο του. Δεν υπήρχε κανείς δίπλα του. Δεν έχει σημασία αν ήταν νεκρό”», τόνισε συγκινημένος.

Σήμερα στο σημείο από όπου η 14χρονη Εβίτα πήδηξε αναζητώντας σωτηρία, σιγοκαίνε τρία κεράκια. Στο «βράχο της Εβίτας» το μικρό εικονοστάσι αποτελεί το σύμβολο της συμφοράς της 23ης Ιουλίου 2018. Μπροστά του σε ένα μεγάλο βότσαλο είναι χαραγμένα τα τρία ονόματα της οικογένειας που ξεκληρίστηκε . Παιχνίδια και αρκουδάκια είναι σκορπισμένα στα βράχια για να θυμίζουν την παιδική ανεμελιά που έγινε στάχτη μέσα σε μία στιγμή…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις