Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς, από τα 6 στα 12 μίλια. Κάνει λόγο για δικαίωμα της Ελλάδας για τη διεύρυνση των χωρικών της υδάτων, από τη στιγμή που δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους. Μάλιστα, η ανακοίνωση τονίζει ότι Αλβανία και Ελλάδα είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάση των προβλέψεων του UNCLOS», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση της αλβανικής υπηρεσίας στη «Φωνή της Αμερικής», σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στην ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται, επίσης, ότι η Αλβανία και η Ελλάδα ως γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, «είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους, στηριζόμενες στις αρχές και κανονισμούς του δικαίου της θάλασσας, της διεθνούς εμπειρίας και σεβόμενες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου», το οποίο, όπως είναι γνωστό, ακύρωσε την προηγούμενη Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ότι η χώρα μας επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την φράση «τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει».

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του έκανε αναφορά στο σοβαρό επεισόδιο και την ακραία τουρκική πρόκληση στη Χάλκη, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ ανέφερε πως είναι: «Fake news ότι η Ελλάδα δεν νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές». Ο  πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».