Προφανώς, το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία της νόσου στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων του Αυγούστου αλλά και η συμπεριφορά όλων όσων έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές, με σημείο αιχμής το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Μπορεί ο αριθμός να είναι μικρότερος από άλλες ημέρες, ωστόσο μετά από ημέρες που έφτασε ακόμα και τα 157, ακολουθεί και πάλι αυξητική τάση ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των νεκρών που πλέον έχουν φτάσει τους 279 ενώ πονοκέφαλο προξενεί στους ειδικούς και η σημαντική διασπορά του ιού στην Αττική. Ο προβληματισμός εστιάζεται και στη σταδιακή επιβάρυνση του ΕΣΥ και τις δυσκολίες στη νοσηλεία των ασθενών με covid 19, παρά τις αυξημένες κλίνες σε ΜΕΘ. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις αρχές Αυγούστου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν μόλις 9 και πλέον είναι 38. Μάλιστα τότε στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω ήταν μόνο 4 και τώρα είναι 25!

Μία ακόμη δυσκολία που παρουσιάστηκε επίσης αφορά στη διενέργεια τεστ. Λόγω των αθρόων ελέγχων, το εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί για μια εβδομάδα να αναλάβει να εξετάσει νέα δείγματα. Αυτό έχει να κάνει και με την προμήθεια αντιδραστηρίων όπου σε διεθνές επίπεδο υπάρχει τρομαχτικά μεγάλη ζήτηση. Η διενέργεια μοριακών τεστ κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τότε τα δείγματα για τεστ κοροναϊού θα αποστέλλονται σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια.

Χαρακτηριστική της αγωνίας που υπάρχει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει», αφού οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να ευκολία να διασπείρουν ανεξέλεγκτα τον φονικό ιό. «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει» προειδοποίησε ο καθηγητής.

Έντονη ανησυχία για τους 22 νεκρούς στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Τους 23 έφτασαν οι νεκροί τρόφιμοι του γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, με τις υγειονομικές αρχές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά του ιού.

Το βράδυ της Τετάρτης κατέληξε από κορονοϊό 81χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ενώ το βράδυ κατέληξε στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μια γυναίκα 100 ετών.

Υπενθυμίζεται πως στον οίκο ευγηρίας εμφανίστηκαν συνολικά 40 κρούσματα κορονοϊού, με τους 36 να είναι τρόφιμοι.

Γηροκομείο Μαρούσι: Σε καραντίνα ο οίκος ευγηρίας με τα 19 κρούσματα – Εφιάλτης η διασπορά στις κλειστές δομές [vid]

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι – Σε καραντίνα για 10 μέρες

Χθες η νόσος έπληξε ακόμα ένα γηροκομείο, αυτήν τη φορά στο Μαρούσι, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως το γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου» για 10 μέρες.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρε: «Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00».

Λινού: «Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική»

Για την κατάσταση στα γηροκομεία, με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», αναφέρει η κυρία Λινού.

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», ξεκαθαρίζει.

Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στη Μόρια

Έντονη είναι η ανησυχία στη Μόρια της Μυτιλήνης, καθώς όπως έγινε γνωστό ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Σομαλία στο ΚΥΤ της Μόριας βρέθηκε θετικός στον Covid- 19. Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, λόγω του κρούσματος κορoνοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις