Περισσότερα από 200 κρούσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ με τους επιστήμονες να κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Τονίζεται πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται και πάλι στην Αττική. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον ΕΟΔΥ είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στις κλειστές δομές και δη στα γηροκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία τετραπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες. Την 1η Αυγούστου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν 10 ασθενείς. Ωστόσο, μόλις ένα μήνα μετά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 39 άτομα.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ ανέβαινα σταδιακά όλο τον Αύγουστο:

  • 1η Αυγούστου: 10
  • 10 Αυγούστου: 24
  • 20 Αυγούστου: 30
  • 30 Αυγούστου: 35
  • 3 Σεπτεμβρίου: 39

Ανησυχία για τα κρούσματα σε δομές στα Οινόφυτα και στην Αθήνα

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές είναι τα κρούσματα σε κλειστές δομές, καθώς για άλλο ένα 24ωρο βρέθηκαν κρούσματα και χρειάστηκε να μπει καραντίνα. Η πρώτη αφορά δομή τοξικοεξαρτημένων στον Δήμο Αθηναίων, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού. Στην δομή, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, βρέθηκε θετικός ένας χρήστης, ο οποίος νωρίτερα είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα προχωρήσει στην ιχνηλάτηση και την διαδικασία δειγματοληψίας, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και περιοριστικά μέτρα, αν και στη δομή δεν μένει σταθερός αριθμός ανθρώπων.

Την ίδια ώρα ένα ακόμα κρούσμα εντοπίστηκε σε δομή στα Οινόφυτα. Αφορά μία δομή προσφύγων όπου βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα. Ένας πρόσφυγας που έχει αιτηθεί άσυλο, ηλικίας 45 ετών, βρέθηκε θετικός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα από χθες και για δύο εβδομάδες (ως τις 16 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα), μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 241 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10998, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2174 (19.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4843 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η γεωγραφική τους κατανομή

Από τα 210 εγχώρια κρούσματα, τα 25 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 11 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 31 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 118 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 συνδέονται με συρροές

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με συρροές

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου