Όπως κάθε φθινόπωρο, η μετάβαση στην χειμερινή ώρα θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Φέτος, λοιπόν, τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου τα ρολόγια γυρνάνε μια ώρα πίσω.

Η αλλαγή της ώρας θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσες χώρες θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα την θερινή ώρα. Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσα κράτη-μέλη επιθυμούν την διατήρηση της χειμερινής, η τελευταία αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακού του Οκτώβρη του 2021.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ;

Βασική αιτία της αλλαγής της ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά τους μήνες θερινής ώρας (7 στο σύνολο), εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον εκμεταλλεύεται ο Ήλιος. Τη δεκαετία του ’70, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, υπήρξε μια συλλογική προσπάθεια για εκμετάλλευση του φωτός της μέρας. Έτσι, από το 1996, έχει τεθεί σε ισχύ μια ενιαία ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε.