Δύο νεκρούς και μια αγνοούμενη άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε με μανία τη Θεσσαλία. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό μια 43χρονης φαρμακοποιού που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στο Μουζάκι.

Έξι χωριά του Δήμου παραμένουν αποκλεισμένα καθώς έχουν κοπεί οι γέφυρες και η πρόσβαση είναι αδύνατη ενώ δεν έχουν ρεύμα και φαγητό. Η εικόνα στην πόλη της Καρδίτσας είναι αποκαρδιωτική. Περισσότερα από 5000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Κάποια από τα γύρω χωριά είναι αγνώριστα όπως λένε οι κάτοικοι καθώς οι πέτρες και η λάσπη έχουν παρασύρει τα πάντα. Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Ζημιές στο Μουζάκι

«Κομμένο στα δύο» το Μουζάκι Καρδίτσας, καθώς σύμφωνα με το karditsalive.net, έχει καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα. Εξάλλου από την κακοκαιρία κατέρρευσε και μεγάλο τμήμα του κέντρου υγείας του χωριού.

Εξάλλου, πάνω από τις μισές περιοχές της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα, καθώς περίπου το 40% της πόλης έχει επανηλεκτροδοτηθεί. Εξάλλου, αρκετοί υπόγειοι υποσταθμοί της πόλης είναι πλημμυρισμένοι, με αποτέλεσμα εκτός από την άντληση των υδάτων να απαιτείται και επιπλέον χρόνος για την πλήρη αποστράγγισή τους προκειμένου να ηλεκτριστούν. Στην περιοχή βρίσκονται ενισχυμένες τεχνικές δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ από τις γύρω περιοχές.

Άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής Υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής στην Καρδίτσα

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις περιοχές της Καρδίτσας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό».

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις