Στα όριά τους βρίσκονται οι αντοχές των γιατρών και νοσηλευτών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι το νοσοκομείο πλέον αδυνατεί να δεχθεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας «δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της Πτέρυγας Covid-19 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε δεκτή.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε «έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, διαμηνύει πως το νοσοκομείο θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς θετικούς στο ιό, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον κλίνες και προσωπικό.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Γενικού Κρατικού Νίκαιας:

«Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας όπως και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας λόγω της πανδημίας Covid-19, προχώρησε σε αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα.

Συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου.

Η κλινική ασθενών Covid-19 θα ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως είχε προγραμματιστεί, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος αλλά και της καλύτερης περίθαλψης των ασθενών.

Το Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς COVID-19 ως οφείλει, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ορίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η παραίτηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και θα συνεχίσει να προΐσταται του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι ανακοινώσεις των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας για τη διακοπή νοσηλείας κρουσμάτων κορωνοϊού προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός  αναφέρει ότι το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων και της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρέει και οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης εξαντλούνται. Κατηγορεί, ακόμη, την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη πολιτική και εμμονική με στόχο να μην δυσαρεστηθούν οι κλινικάρχες.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια ώρα καμπανάκι για τις αντοχές του συστήματος υγείας χτυπά και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις κενές ΜΕΘ που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο της Αττικής.

Θριάσιο

  • 8 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με κορονοϊό.
  • Γεμάτη

Αττικόν

  •  8 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
  •  3 κλίνες κενές

Ευαγγελισμός

  • 30 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ
  • Σήμερα άνοιξε νέα ΜΕΘ η μονάδα εμφραγμάτων. Η μονάδα εμφραγμάτων μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα

Σωτηρία

  • 23 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
  • 5 κλίνες κενές

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από αύριο, Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.