Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, κάθε ημερήσια ανακοίνωση έχει περισσότερη σημασία από την προηγούμενη, καθώς εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα, αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων στην Αττική. Παράλληλα, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τίθεται η Π.Ε Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Έτσι με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα για επτά ημέρες:

 • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
 • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 •  Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Κρούσματα σε υγειονομικούς στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας

Όπως μεταδίδει το thebest.gr στο κέντρο υγείας Χαλανδρίτσας εντοπίστηκαν θετικοί τρεις γιατροί. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας έγινε απολύμανση των χώρων του Κέντρου Υγείας και ελήφθησαν από τον ΕΟΔΥ δείγματα για τη διενέργεια τεστ από όλους τους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί κανονικά.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής μάλιστα διατύπωσε το αίτημα να κλείσει το Κέντρο Υγείας μέχρις ότου διενεργηθούν τα τεστ στο προσωπικό και βγουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης επισημαίνει στο thebest.gr πως δεν προβλέπεται  το κλείσιμο του Κέντρου και πως το προσωπικό εργάζεται με τα απαραίτητα μέτρα. Την ίδια ώρα οκτώ είναι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο ένας νοσηλεύεται με μάσκα σιπάπ στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Ως προς τον Άγιο Ανδρέα έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του ειδικευόμενου γιατρού του νοσοκομείου που βγήκε θετικός στον κορονοϊό.

Αυξάνονται τα κρούσματα στους υγειονομικούς

Τα νοσοκομεία της χώρας πλήττονται από τον κορονοϊό, με ολοένα και περισσότερα να καταγράφουν κρούσματα σε υγειονομικούς. Οι αρμόδιοι ανησυχούν ότι μπορεί να έχουμε αύξηση περιστατικών τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει την κανονική ροή της κίνησης ασθενών. Άλλωστε πολλές κλινικές έχει χρειασθεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά το Σωτηρία και το Θριάσιο και το ΚΑΤ βρέθηκε πρόσφατα με καταγεγραμμένα περιστατικά. Στο μεταξύ και σε νοσοκομεία της περιφέρειας καταγράφονται κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείνουν κλινικές και οι υγειονομικοί να μπαίνουν σε καραντίνα. Και το ζήτημα που τίθεται είναι εάν στην περίπτωση αυτή θα επαρκούν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid-19.

Κρούσματα και στη Λάρισα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), «χτύπημα» του κορονοϊού έχουμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Νοσηλευτής του χειρουργείου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Γι’ αυτό έκλεισαν χειρουργικές αίθουσες, ενώ ακόμη δύο νοσηλεύτριες του ίδιου νοσοκομείου της γαστρεντερολογικής κλινικής βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό πριν από λίγες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητούν να γίνονται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό και οι υγειονομικοί που έχουν υπάρξει επαφές με θετικά κρούσματα να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Πάντως σε κάποια νοσοκομεία οι υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα δεν αποχωρούν καν από την εργασία, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτική η περίπτωση του Θριασίου νοσοκομείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, μετά από τρία κρούσματα που κατεγράφησαν, οι υγειονομικοί που ήταν κοντά δεν βγήκαν ποτέ σε καραντίνα. Γι’ αυτό και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Θριάσιο διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Δρομοκαΐτειο: Δύο κρούσματα ασυμπτωματικών ασθενών – Φόβοι για διασπορά

Ανησυχία για μεγάλη διασπορά του ιού, μετά από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορονοϊού στο Δρομοκαΐτειο, την Κυριακή 4/10. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος και εξέφρασε φόβους για εξάπλωση του ιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν σε τμήμα οξέων περιστατικών, από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο κος. Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «Σε τμήμα οξέων περιστατικών νοσηλεύονταν δυο ασθενείς αλλοδαποί στον ίδιο θάλαμο από 25 Σεπτέμβρη. Επειδή διέμειναν στο κέντρο της Αθήνας η γιατρός την Πέμπτη για ασφάλεια τους έκανε τεστ κορωνοϊού. Βγήκε το αποτέλεσμα σήμερα και είναι θετικοί και οι δυο στο κορονοϊό. Ο ένας μάλιστα πήρε εξιτήριο την Παρασκευή. Εντελώς ασυμπτωματικοί και οι δύο. Κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος. Φυσικά και με το προσωπικό.

Έχει επικοινωνήσει το νοσοκομείο με τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Πρέπει ο ασθενής να φύγει άμεσα από το Δρομοκαίτειο για νοσοκομείο που νοσηλεύει περιστατικά κορωνοϊού. Δεν μπορεί να μένει στο νοσοκομείο και να το φροντίζει το προσωπικό που είναι αναστατωμένο, χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Απαραίτητο όλοι οι ασθενείς που εισάγονται να κάνουν τεστ κορωνοϊού όπως φωνάζουμε και δεν εισακουόμαστε».

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Πέλλα

Εκατοντάδες είναι τα δείγματα που λαμβάνουν καθημερινά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που επιχειρούν στην Πέλλα, ύστερα από τον εντοπισμό μεγάλης εστίας κρουσμάτων. Τα κλιμάκια μετέβησαν στην περιοχή όταν διαπιστώθηκαν 114 κρούσματα κορονοϊού σε κονσερβοποιία της Σκύδρας. Μέχρι το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 είχαν γίνει 735 rapid tests από τα 18 κλιμάκια του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν 11 θετικά.

Ο ΕΟΔΥ, σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια των ελέγχων, που διενεργούν 18 κλιμάκια, στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας -από την Παρασκευή 2/10 έως και την Κυριακή 4/10- συγκεκριμένα στους Δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας  έχει πραγματοποιήσει 1.479 rapid tests, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Έδεσσας 189 (τεστ), στο Δήμο Αλμωπίας 554, στο Δήμο Σκύδρας 569 και στο Δήμο Πέλλας 167. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους ελέγχους στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πως εντοπίστηκαν τα κρούσματα στη Σκύδρα

Ο εντοπισμός στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία δύο εργαζομένων που αυτοβούλως έκαναν τεστ στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 και βρέθηκαν θετικοί. Αυτομάτως τα 427 άτομα που εργάζονται στον ίδιο τομέα υποβλήθηκαν στο ανάλογο τεστ Covid-19.

Οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της «Κρόνος» είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπος της κονσερβοποιίας «Κρόνος», Ηλιάνα Μέγα, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Εν τω μεταξύ στις περιοχές έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι λαϊκές αγορές, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς  κι εξωτερικούς χώρους.

Καταγγελία από το Εργατικό κέντρο Πέλλας 

Περίπου ένα μηνά πριν, όταν έγινε γνωστό ότι εργαζόμενοι σε κονσερβοποιία της περιοχής των Γιαννιτσών προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και μετατράπηκε σε υγειονομική βόμβα για τη Βόρεια Ελλάδα, η διοίκηση του εργατικού κέντρου Πέλλας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Έθεσε μια σειρά ερωτήματα, ζητώντας παράλληλα:

 • Να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται.
 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους  χώρους δουλειάς.
 • Να επιβληθεί η συμμόρφωση των εργοδοτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα με τους αναγκαίους ελέγχους από την πλευρά της Πολιτείας,
 • Να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας,
 • Να επαναλειτουργήσει στον Νομό Πέλλας το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (που έκλεισε που 2014)
 • Ωστόσο σήμερα ένα μήνα μετά, με έκρηξη νέων κρουσμάτων σε άλλη επιχείρηση του ιδίου κλάδου, στην περιοχή του Μαυροβουνίου, αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα σχετικά με το πώς και το γιατί κινδυνεύουν όλοι οι πολίτες στην Πέλλα από την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων. (διαβάστε αναλυτικά)
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις