Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, έπειτα από τη 12ωρη απολογία της ενώπιον των εισαγγελικών αρχών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Η κ. Δούρου προσήλθε στις 10.30 το πρωί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης, Θανάση Μαρνέρη, προκειμένου να απολογηθεί για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί, υπό την ιδιότητα της επικεφαλής της Περιφέρειας, για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.

Η Ρένα Δούρου στο υπόμνημα με τις εξηγήσεις της που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας υποστήριζε ότι η ίδια έπραξε το καθήκον της, τονίζοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια δεν φέρει ευθύνη για την τραγική κατάληξη. Η απόφαση του ανακριτή είναι ενδεικτική.

Η πρώην περιφερειάρχης βρισκόταν ανάμεσα στους 20 κατηγορούμενους στην υπόθεση που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» της οποίας είναι επικεφαλής η Ρένα Δούρου, σε ανάρτησή της στα social media σημειώνει:

Η Ρένα Δούρου είχε ζητήσει η ίδια από την πρώτη στιγμή, την παρέμβαση εισαγγελέα για το Μάτι. Απόψε, μετά από 12ωρη κατάθεση στην ανακρίτρια, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν όρο, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος για παραπομπή της σε δίκη. Η ανθρωποφαγία που της άσκησαν δεν έχει προηγούμενο.

Ελεύθερος ο Ψινάκης με εγγύηση

Ήδη, για την υπόθεση έχει απολογηθεί και αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ενώ επίσης ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο έχει αφεθεί και ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς.

Ο Ηλίας Ψινάκης κατά την απολογία του η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες ο Ηλίας Ψινάκης υποστήριξε ότι ο Δήμος είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής προστασίας πριν από τη φονική πυρκαγιά και ότι ο μηχανισμός του ήταν έτοιμος να ανταποκριθείτε σε οποιοδήποτε αίτημα της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του ότι κατά την πρώτη ώρα δεν επιχείρησαν στην περιοχή εναέρια μέσα.

Όπως δήλωσε ο κ. Ψινάκης εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου: «Είχα οκτώ ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν νομικά και προσωπικά. Αυτά τα θέματα δεν αφορούν τη φονική πυρκαγιά αλλά ότι είχαμε κάνει σαν Δήμος πριν. Κατάλαβα ότι ο ανακριτής είναι πάρα πολύ ενημερωμένος και ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα αντιμετωπίζει αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και είναι μεταξύ των 20 συνολικά ατόμων που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, κατά περίπτωση, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ε. Μπουρνούς μετά το πέρας της απολογίας του, ο κ. Μπουρνούς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Καταθέσαμε σε μία διαδικασία που χάθηκαν φίλοι, συγγενείς, γείτονες. Είμαστε εδώ για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στόχος μας είναι αυτός, μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας. Κάναμε ότι ήταν υπηρεσιακώς υπεύθυνο και ανθρωπίνως δυνατό».

Αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, μαζί με άλλους 19 κατηγορούμενους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αρμόδιες υπηρεσίες, που αφορούν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις