Στο πλευρό της εισαγγελεως Αδαμαντίας Οικονόμου δηλώνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της, μία μέρα μετά την πρόταση της Οικονόμου, η οποία εισηγήθηκε στο δικαστήριο να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση σε όλους τους καταδικασθεντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πλην του Ρουπακιά (διαβάστε αναλυτικά).

Η Ένωση Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα, που στρέφονται με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή, για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Σήμερα συνεχίζεται η συνεδρίαση του δικαστηρίου με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην βουλευτών με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων περί αναστολής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αναμένεται αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας πρότεινε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές λέγοντας: «Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανέναν στοιχείο», και συμπλήρωσε ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», είπε η εισαγγελέας.

«Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας» την χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας ότι η εισαγγελέας «δικαίωσε τον τίτλο της, ως “εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης”».

Η εισαγγελέας της έδρας

Η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για «δώρο στους νεοναζί»: «Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου επιβεβαίωσεγια άλλη μια φορά τον κόσμο που της καταλογίζει ότι είναι “εισαγγελέας υπεράσπισης” της Χρυσής Αυγής, ακόμη και τώρα που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση».

H νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: «Η πρόταση καθ’ αυτή, όπως και η ίδια η Εισαγγελέας, αμαυρώνουν την δικαστική εξουσία και ναρκοθετούν την Δημοκρατία. Η πρόταση αποτελεί μνημείο χυδαιότητας απέναντι στα εκατοντάδες θύματα της ΧΑ, καθώς αναμασά όλα τα νομικά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Τους ναζί όπως και την Εισαγγελέα που όχι απλά ξεπλένει, αλλά αθωώνει τους ναζί, θα τους καταπιούν οι αντιφασιστικοί αγώνες για Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις