Ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση η έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος έσπευσε να αμφισβητήσει την αλήθεια των ισχυρισμών της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία είχε προτείνει αναστολή των ποινών για όλους πλην του Ρουπακιά. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, αποδομώντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως είναι αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει. Παράλληλα, κατέρριψε και το επιχείρημα του πρότερου έντιμου βίου για πολλούς καταδικασμένους, λέγοντας πως 11 κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης στο παρελθόν και δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Αναλυτικά τα όσα είπε η πρόεδρος σύμφωνα με το Golden Dawn Watch: «Η κα Εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι απίθανο να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικα μητρώα των βουλευτών είναι λευκά πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’89, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις. Στη συνέχεια αναφέρει ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω: Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση. Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας. Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας. Κατά τούτο κρίνει το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση».  Το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχίσει αύριο τη συνεδρίαση.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για όλους πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων (διαβάστε αναλυτικά). Σημειώνεται πως η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι συνήγοροι των καταδικασμένων θα προχωρήσουν σε δευτερολογίες, ενώ αμέσως μετά το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σε ποιους θα δώσει την ευκαιρία να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι το δεύτερο βαθμό, ενδεχομένως με επιβολή περιοριστικών όρων για κάποιους, και για ποιους θα διατάξει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο κελί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αναμένεται αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η εισαγγελέας πρότεινε ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές λέγοντας: «Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανέναν στοιχείο», και συμπλήρωσε ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

«Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», είπε η εισαγγελέας.

«Πρόταση-όνειδος για την Εισαγγελία της χώρας» την χαρακτηρίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας ότι η εισαγγελέας «δικαίωσε τον τίτλο της, ως “εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης”».

Η ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για «δώρο στους νεοναζί»: «Η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον κόσμο που της καταλογίζει ότι είναι “εισαγγελέας υπεράσπισης” της Χρυσής Αυγής, ακόμη και τώρα που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση».

H νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: «Η πρόταση καθ’ αυτή, όπως και η ίδια η Εισαγγελέας, αμαυρώνουν την δικαστική εξουσία και ναρκοθετούν την Δημοκρατία. Η πρόταση αποτελεί μνημείο χυδαιότητας απέναντι στα εκατοντάδες θύματα της ΧΑ, καθώς αναμασά όλα τα νομικά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Τους ναζί όπως και την Εισαγγελέα που όχι απλά ξεπλένει, αλλά αθωώνει τους ναζί, θα τους καταπιούν οι αντιφασιστικοί αγώνες για Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις