Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης. Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Νέα navtex από την Τουρκία

Η Τουρκία εξέδωσε χτες Σάββατο νέα navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis. Αυτή τη φορά οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν από την 1η Νοεμβρίου, ως τις 14 Νοεμβρίου – μια αρκετά μεγαλύτερη περίοδο χρονικά, από το “σύνηθες”.

Πέτσας: Το θέμα έχει ξεφύγει από τις διμερείς σχέσεις

Το θέμα της Τουρκία έχει ξεφύγει από τις διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας. “Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη ‘διπλωματία των σεισμών‘, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η ‘διπλωματία των Navtex‘ οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση” πρόσθεσε.

Υποσχέσεις περί αλληλεγγύης που κράτησαν λίγο

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος, είχαν επικοινωνία με αφορμή τον φονικό σεισμό σε Σμύρνη και Σάμο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την μεγάλη καταστροφή στα τουρκικά παράλια.

Διαβάστε: Το “ευχαριστώ” του τούρκου προέδρου στον πρωθυπουργό 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις