Καλεσμένος στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην άρση του lockdown. Όπως αποκάλυψε τα εστιατόρια και τα καφέ θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα. Σημείωσε πως είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση και ανέφερε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης.

Τόνισε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντοτε μετά από τις συστάσεις των ειδικών, είναι να ανοίξουν τα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, αλλά τόνισε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Σχετικά με τα σχολεία ανέφερε πως στο σχεδιασμό είναι να ανοίξουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όπως έγινε και με την καραντίνα της άνοιξης. Όπως είπε το άνοιγμα μετά το lockdown θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπως έγινε και τον Μάιο. Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Ο κ.Πέτσας τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς. Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι 25 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε 12,5 εκατομμύρια πολίτες (θα είναι διπλή η δόση), αναμένεται να έχουν γίνει μέχρι τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού, ενώ θα υπάρχει ειδική σειρά των ανθρώπων που θα το κάνουν.

Προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγά όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν θα είναι υποχρεωτικό το να κάνει κάποιος το εμβόλιο. Όπως είπε αρχικά δεν θα είναι, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία, καθώς για να υπάρξει η ανοσία της αγέλης χρειάζεται ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών της χώρας να το κάνουν. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει το επιθυμητό ποσοστό, δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις