Στην επίταξη 2 ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά το τελεσίγραφο του υπουργείου και την άρνηση των κλινικαρχών να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες, η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους.

Διαβάστε αναλυτικά: Υπουργείο Υγείας Θεσσαλονίκη: Τελεσίγραφο για επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Όπως ανέφερε ο γγ του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο με τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν οι εν λόγω κλινικές και από τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση του συστήματος Υγείας για τη νοσηλεία covid ασθενών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες τους, αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Δεν έχουμε τις υποδομές να φιλοξενήσουμε Covid ασθενείς λένε οι κλινικάρχες

Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας το πρωί στα τηλεοπτικά κανάλια OPEN και Ant1 εξήγησε ότι η επιθυμία είναι οι ιδιωτικές κλινικές να βοηθήσουν και ότι δεν έχει διακοπεί η επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.

Απέδωσε την άρνησή τους να δεχθούν covid ασθενείς στην έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού και στην ανεπάρκεια των κτηριακών υποδομών.

Ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι όπως είχαν ενημερώσει τις Αρχές οι κλινικάρχες από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τον Σεπτέμβριο οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν τις κτηριακές υποδομές να δεχθούν covid ασθενείς και παράλληλα να φιλοξενούν άλλους ασθενείς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι  δέχονται εδώ και δύο εβδομάδες άλλους ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να αποφορτιστούν.

Πρόσθεσε ότι τους έχει ζητηθεί να παραχωρήσουν ορόφους στις κλινικές τους αλλά τόνισε ότι στις κλινικές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα περιστατικά και να υπάρχει αποστείρωση και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό ο ιός σε μία τέτοια περίπτωση να μεταδοθεί σε ευπαθείς κι ευάλωτους ασθενείς όπως είναι οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς.

Μάλιστα, όπως είπε, είχαν βρεθεί δύο κέντρα αποκατάστασης, περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, με 324 κλίνες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίταξη δήλωσε ότι οι κλινικάρχες δεν θα παρανομήσουμε διετύπωσε ωστόσο το ερώτημα: «Πού θα επιστρέψουμε τους ασθενείς που θα πρέπει να φύγουν για να αδειάσουν οι κλίνες;».

Ο κ. Σαραφιανός επέμεινε ότι δεν έχει γίνει σωστή συνεννόηση με τις Αρχές τονίζοντας: «Επαναπαυτήκαμε στις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι το νούμερο των κρουσμάτων δεν θα ξεφύγει».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Όχι για να μεταδώσουμε τον ιό αλλά για να σώσουμε».

Τόνισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα κέρδους γιατί εδώ υπάρχει υγειονομικός πόλεμος όπως είπε, διαψεύδοντας τα ποσά της αποζημίωσης που θα λάβουν: «Δεν μιλάμε για 1.700 ευρώ αυτά είναι για κλίνες ΜΕΘ. Για απλές κλίνες Covid η αποζημίωση είναι 82 ευρώ» είπε επαναλαμβάνοντας  ωστόσο ότι δεν πρόκειται για το κέρδος.

Έθεσε επίσης το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού καθώς όπως είπε με τις 3.800 προσλήψεις στο ΕΣΥ οι ιδιωτικές κλινικές έχουν αποψιλωθεί.

Σχετικά με την εικόνα στην ΕΕ, σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία και την Ιταλία υπήρξε μικτή νοσηλεία με τα γνωστά όπως είπε αποτελέσματα, παρότι οι υποδομές τους είναι 100 χρόνια μπροστά. Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αποκλειστική νοσηλεία, όχι μικτή. Γιατί αν υπάρξει θάνατος, εμείς έχουμε ποινική και αστική ευθύνη που δεν έχει το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις