Την ενοχή της αναισθησιολόγου ζήτησε η εισαγγελέας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου όπου δικάζεται η υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη μετά από επέμβαση για κρεατάκια, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, τον Δεκέμβριο του 2015.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε αλλεργική αντίδραση, όπως υποστηρίζει η αναισθησιολόγος. Επεσήμανε, δε, πως υπήρξε αφενός αδράνεια ενός περίπου 20λεπτου από την στιγμή που το παιδί εμφάνισε βρογχοσπασμό και αφετέρου λανθασμένη αντιμετώπιση αυτού του βρογχοσπασμού. Η εισαγγελέας υποστήριξε πως το διάστημα αυτό του 20λεπτου αδράνειας ήταν καταλυτικό και ικανό να προκαλέσει το κακό που συνέβη.

Ακόμα, είπε ότι δεν χορήγησε βρογχοσταλτικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο, χορήγησε όμως υπερβολική δόση αδρεναλίνης και η υψηλή δόση αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά, κάτι που συνέβη στη μικρή Μελίνα. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι λανθασμένες ενέργειες της αναισθησιολόγου οδήγησαν στην τραγική κατάληξη του συμβάντος και πρότεινε ενοχής της σύμφωνα με κατηγορητήριο.

Τι υποστήριξε η αναισθησιολόγος

Η 4χρονη έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 και στην αναισθησιολόγο, που χειρίστηκε το περιστατικό, αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του κοριτσιού. Συναισθηματικά φορτισμένη κατά την απολογία της η αναισθησιολόγος εξέφρασε τη θλίψη της στους γονείς και στους οικείους της. Είπε ότι βίωσε έντονα συναισθηματικά το περιστατικό και κατέβαλε το σύνολο των δυνάμεων της, ψυχικών, γνωσιακών, ανθρωπίνων, για να το σώσει.

Έκανε λόγο για σπάνια επιπλοκή στη διαδικασία ενός καθημερινού χειρουργείου, ενώ στην συνέχεια περιέγραψε καρέ καρέ όσα έγιναν εκείνη την ημέρα.

Υποστήριξε ότι εφάρμοσε όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων και σε σχέση με την αδρεναλίνη που χορήγησε είπε ότι «έκανε ό,τι έπρεπε». Με βάσει τα πρωτόκολλα η αδρεναλίνη χορηγείται ενδοφλέβια και με συγκεκριμένο τρόπο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενώ υποστήριξε πως «είχα να αντιμετωπίσω σοκ. Ήταν διαφορετική συνθήκη από αυτό που περιγράφεται όταν η αλλεργική αντίδραση είναι 3ου βαθμού και όχι 4ου, που είχα σε αυτή την περίπτωση».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που σημείωσε ότι «το πάλεψα όσο μπορούσα» αλλά ό,τι συνέβη -είπε- είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις. Η ίδια, δεν αποδέχεται ότι το παιδί πήγε νεκρό στο ΠΑΓΝΗ, λέγοντας ότι «ήταν ζωντανό το παιδί και οι εργαστηριακές τιμές ήταν ανατάξιμες».

«Είναι ένα γεγονός που με έχει σημαδέψει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κοινωνική ευαισθησία γιατί χάθηκε ένα παιδί» είπε και υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε λόγω της συγγενικής σχέσης που έχει με πολιτικό πρόσωπο. Αναφερόμενη μάλιστα στον 14χρονο γιο της περιέγραψε πως εκείνος αντιδρούσε όταν άκουγε τον Άδωνι Γεωργιάδη να τη λέει «δολοφόνο».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015, η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια». Αρχικά η 4χρονη Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Την Δευτέρα το άτυχο κοριτσάκι εισάγεται για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά.

Κατά την διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ. Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το 4χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία της πνοή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις