«Καμπανάκι» από τον Βασίλη Κικίλια για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, κατά καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 85 θανάτους, 552 διασωληνωμένους και 1.190 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση που κρίνεται σοβαρή στον νομό Κοζάνης, αλλά και την Δυτική Αττική με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο υπουργός επισήμανε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα που λαμβάνουν μια σειρά από χώρες, για την αναχαίτιση της covid-19, και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια όλων των εβδομάδων που κάνουν οι συμπολίτες μας και γι΄ αυτό εάν και εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύπτουν».

Έκανε έκκληση ειδικά σε πολίτες επιβαρυμένων περιοχών που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών, να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την διασπορά του κορονοϊού και να σκεφτούν τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Τι είπε για τα εμβόλια

Ο κ. Κικίλιας, επανέλαβε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι στη διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες μέρες και θα διατεθεί τις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών. Ανάφερε ότι αυτό θα γίνει με διαφάνεια, καθαρότητα, των στοιχείων, έγκυρη ενημέρωση, επιστημονικές αναλύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Επισήναμε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά εμβόλια, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη. Σύντομα έγκριση από τον ΕΜΑ θα πάρουν άλλα δύο εμβόλια μετά από αυτό της Pfizer και άρα οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς, τόνισε ο υπουργός. Προσέθεσε ότι σταδιακά η προμήθεια των εμβολίων θα αυξάνεται και η βεντάλια θα ανοίγει, δίνοντας την δυνατότητα με πολλά εμβόλια να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι.

Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

Θα τηρηθεί επακριβώς ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, όχι fake news και όχι βιασύνη.

Ανακοίνωσε ότι από το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου 2020, το υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει από τις 9:00 έως τις 16:00 με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας, όπως και γιατρούς από τις 7 ΥΠΕ και όλες τις δομές υγείας της χώρας, καθότι ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ανέφερε ότι συμβολικά στην αρχή θα εμβολιαστούν επιφανείς προσωπικότητες, οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι που θα εμβολιαστούν στην αρχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού.

Τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης που θα υπογράφουμε για το εμβόλιο κορονοϊού

Στη δημοσιότητα δόθηκε το έντυπο το οποίο θα υποχρεούται να υπογράφει ο κάθε πολίτης που πρόκειται να εμβολιαστεί, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται η προηγούμενη ενημέρωσή του, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες αλλά και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού. Μάλιστα, το εν λόγω έντυπο έχουν λάβει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί απαραίτητο βήμα και συναίνεση πριν τον εμβολιασμό ενός πολίτη.

Στις οδηγίες που έχουν λάβει τα εμβολιαστικά κέντρα, οι οποίες έχουν συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προβλέπεται πως οι πολίτες που θα δέχονται να εμβολιαστούν για την Covid-19, οφείλουν να δώσουν την συναίνεσή τους. Το γεγονός αυτό, θα διασφαλίζει πως οι πολίτες έχουν ενημερωθεί πλήρως τόσο για την διαδικασία, όσο και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που ίσως εμφανιστούν.

Δείτε το έντυπο

Επιπλέον, σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αδυνατεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, το έντυπο θα συναίνεσης θα συμπληρώνεται από κάποιο οικείο πρόσωπο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

300.000 οι δόσεις εμβολίου που θα λάβει η Ελλάδα τον Γενάρη

Πιο αργά από ότι προβλεπόταν θα εξελιχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, τα εμβόλια θα έρθουν ίσως και πριν από το νέο έτος στη χώρα, αλλά θα διατεθούν σε σημαντικά μικρότερες ποσότητες.

Ο αριθμός των πρώτων δόσεων από το εμβόλιο για την covid που θα καταφθάσουν στη χώρα τον Ιανουάριο, αναμένεται μετά βίας να αγγίξουν τις 300.000, όπως επισήμανε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συνεπώς, κατόπιν δικής του διευκρίνησης, τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες.

«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται θα δοθεί νωρίτερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα και έτσι αναλογικά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρει και η Ελλάδα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σημειώνεται ακόμη, πως ο κος. Πέτσας δεν απέρριψε την πιθανότητα το πρώτο εμβόλιο να πραγματοποιηθεί πριν το πέρας του 2020, ενώ υποστήριξε πως τα εμβόλια της Pfizer θα είναι 40% λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενθάρρυνε, παράλληλα, τους πολίτες να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα πρόληψης που έχουν επιβληθεί, με σκοπό την αποφυγή μιας εκ νέου εκτόξευσης των κρουσμάτων. «Η πορεία είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε αλλά η πτωτική πορεία εξελίσσεται αργά και δεν θέλουμε να αναζωπυρωθεί»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις