Άρθρο στο Reuters έγινε ο εορτασμός των Θεοφανείων παρουσία πιστών εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με το πρακτορείο να υπογραμμίζει τη διστακτικότητα της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην εκκλησία.

Με τίτλο «Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας δώσει διαταγές»: Οι Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν τους περιορισμούς του κορονοϊού και παρίστανται στη λειτουργία των Θεοφανείων», ένα να άρθρο που ανέβηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, περιγράφει τον εορτασμό των Θεοφανείων εν μέσω πανδημίας.

«Οι ορθόδοξες εκκλησίες πραγματοποίησαν λειτουργίες για τα Θεοφάνεια, σε μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της ορθοδοξίας, αψηφώντας τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, τα οποία έχουν απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανόμενων των θρησκευτικών λειτουργιών παρουσία πιστών», αναφέρει το άρθρο του Reuters και συνεχίζει:

«Παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις Αρχές της εκκλησίας ν’ αποτελέσει παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, οι πιστοί παρευρέθηκαν στη λειτουργία των Θεοφανείων παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και επιτρέπουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανθρώπων εντός των ναών.

«Το κράτος δίνει εντολές για ένα πράγμα και η πίστη είναι κάτι άλλο», δήλωσε στο Reuters, μία 38χρονη, η οποία ανέφερε ότι ονομάζεται Σταυρούλα. ”Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας διατάξει τι να κάνουμε”, προσέθεσε λίγο αφότου παρευρέθηκε στη λειτουργία των Θεοφανείων σε εκκλησία λίγο έξω από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί είχαν διακριτική παρουσία έξω από τις εκκλησίες και ανέφεραν ότι δεν θα παρέμβουν ώστε να τελεστούν οι λειτουργίες χωρίς πιστούς.

Όμως με μεγάλα πλήθη ανθρώπων να έχουν βρεθεί εκτός των ναών, ορισμένες εκκλησίες έκαναν παρακλήσεις μέσω μεγαφώνων στον κόσμο ν’ αποχωρήσει».

«Η συγκεκριμένη προσέγγιση υπογραμμίζει τη διστακτικότητα, της συντηρητικής κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη», συνεχίζει το άρθρο του Reuters, «να έρθει σε αντιπαράθεση με την Ορθόδοξη εκκλησία, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Την Κυριακή, οι Αρχές παρέτειναν τα μέτρα για το lockdown, παίρνοντας πίσω την άδεια που είχαν δώσει για τον εορτασμό των Θεοφανείων τήρηση με των μέτρων προστασίας και με παρουσία μέχρι 50 πιστών στους μητροπολιτικούς ναούς και 25 στους ενοριακούς ναούς.

″Εάν ένας ιερέας πάει μαζί μ’ έναν κληρικό να ευλογήσουν τα ύδατα χωρίς την παρουσία ανθρώπων, ποιο θα είναι το πρόβλημα. Ποιο θα είναι το ζήτημα;”, διερωτάται η πιστή Σουσάνα Μουστέλογλου.

Τη Δευτέρα, σε μία σπάνια διαφωνία τους, οι θρησκευτικές αρχές, που ως επί το πλείστον έχουν σεβαστεί τα μετρά περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι συνοδικοί ιεράρχες σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάποια δικαιολογία για την απαγόρευση της λειτουργίας των Θεοφανείων.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι πιο επιτυχημένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι υγειονομικές της υπηρεσίες, οι οποίες εξασθένησαν σημαντικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονται ν’ ανταπεξέλθουν. Τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει clusters της Covid-19 στη βόρεια Ελλάδα και στη δυτική Αττική, περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα», καταλήγει το άρθρο του Reuters.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις