Της Μαριάννας Χιονά

Με απίστευτη γενναιότητα και θάρρος, η χρυσή Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, μίλησε δημόσια για τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας.

Κάθε γυναίκα που έχει το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την κακοποίηση που υπέστη αξίζει τον θαυμασμό μας. Η μαρτυρία της σώζει ζωές, σώζει γυναίκες από τον ίδιο πόνο.

Είναι δύσκολο για μία γυναίκα να μιλήσει για την κακοποίηση που έχει βιώσει. Και αυτό γιατί η ιστορία της έμφυλης βίας είναι θεμελιωμένη στην απόλυτη αντιστροφή της ευθύνης. Στο διαδίκτυο υπήρξαν σχόλια με χολή για ένα θύμα βιασμού. Αντιδράσεις που σταύρωσαν τη Σοφία Μπεκατώρου που αποκάλυψε τον βιασμό της μετά από 20 χρόνια.

Γράφτηκαν και ακούστηκαν οι κλασικές χυδαίες ερωτήσεις: Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα; Γιατί μιλά τώρα; Γιατί μπήκε στο δωμάτιο; Μήπως τον προκάλεσε; Μήπως τα ήθελε;

Σε αυτά προστέθηκε και η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστοπλοικής Ομοσπονδίας, η οποία ρίχνοντας αιχμές επισημαίνει ότι «έχουν περάσει χρόνια» από αυτό αλλά «εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, θα πράξει τα δέοντα».

Η στάση αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη γιατί πολλά  θύματα σεξουαλικής κακοποίησης φοβούνται να μιλήσουν για την εμπειρία που στοιχειώνει τις ζωές τους.

Γι’ αυτό όταν μία γυναίκα μιλάει, είναι σπουδαίο.

Τα μηνύματα συμπαράστασης

Την κίνηση της στήριξαν πολιτικoί, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε σε στόρυ του στο Instagram:

Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλια της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή.

H Έλενα Ακρίτα επέκρινε όσους «ξίνισαν», προτρέποντας να φροντίσουν να μάθουν στα παιδιά τους πως στον βιασμό το «όχι» είναι «όχι».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως η καταγγελία της Ελληνίδας Ολυμπιονίκη πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα αλλά και να πάει η υπόθεση ποινικά.

Η Σία Κοσιώνη με ένα μήνυμά της στο instagram θέλησε να εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στην Σοφία Μπεκατώρου.

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram:

«Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο να υποκλινόμαστε στην Ολυμπιονίκη μας Σοφια Μπεκατωρου που βρήκε το θάρρος μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δαμάζοντας πλέον και τα «μποφόρ» της ψυχή της. Μετά από χρόνια ενόχων, που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει, που δεν μπόρεσε να το καταγγείλει, μιλάει δυνατά δίνοντας δύναμη και θάρρος σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που επιλέγουν υπό το βάρος αμέτρητων φόβων τη σιωπή.

Σοφία είμαστε μαζί σου. #saynotoviolenceagainstwomen #speakup».

O πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε από την πλευρά του ότι «με τη στάση μας πρέπει να μπει τέλος στη βία».

Ο Γ. Καμίνης επιτέθηκε στην Ομοσπονδία που άσκησε κριτική στο θύμα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΟΙ) με αντικείμενο την καταγγελία της Ολυμπιονίκου κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου είναι επιεικώς απαράδεκτη και δείχνει ένα εξοργιστικό έλλειμμα θάρρους και συναίσθησης ευθύνης εκ μέρους της ΕΟΙ.

Αντί η Ομοσπονδία να “παροτρύνει την καταγγέλλουσα να γίνει συγκεκριμένη”, οφείλει η ίδια να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει αμέσως την υπόθεση, με βάση τον εσωτερικό πειθαρχικό της κανονισμό, τις διαδικασίες του καταστατικού της και όσα άλλα τυχόν νόμιμα μέσα διαθέτει. Η Ομοσπονδία καλείται να διαχειριστεί μια καταγγελία ύψιστης σοβαρότητας. Δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται πλήρως αμέτοχη, όπως η ανακοίνωση της φαίνεται να υπονοεί.

Επίσης, στην παρούσα φάση ουδεμία σημασία έχει ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από το περιστατικό: Δεν είναι δουλειά της Ομοσπονδίας να ασκεί κριτική στο θύμα επειδή “πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια” να καταγγείλει τον βιασμό. Η Ομοσπονδία οφείλει αφού διερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε στο μέλλον να μη χρειάζεται να περάσουν 24 χρόνια για να βρουν το θάρρος νέοι αθλητές να καταγγείλουν τέτοια τραυματικά γεγονότα. Δυστυχώς, με τη μέχρι τώρα αντίδρασή της, η Ομοσπονδία πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Προβαίνοντας στην καταγγελία, η Σοφία Μπεκατώρου πήρε μία γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Η υπόθεσή της πρέπει να διερευνηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις