Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική, καθώς στο λεκανοπέδιο αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο ημέρες και, σε περίπτωση που αυτά είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτό που θα κριθεί ουσιαστικά θα είναι ο βαθμός αυστηρότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες, προκειμένου να μην σημειωθεί κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου υπήρξε εκτεταμένη διασπορά και εκατόμβη νεκρών.

Κατά τις ίδιες πηγές, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια εικόνα διαφορετική από ένα σκληρό lockdown, με ίσως κάποια μικρή χαλάρωση των μέτρων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας. Όμως έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «καθαρά δυναμικό φαινόμενο. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα-μέρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα-εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δεν θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown, φαίνεται πως υπάρχει και Plan B, που είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 (ή από τις 19:00) έως τις 05:00 το πρωί, ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν σοβαρά οι λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται πάντως πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί επί τάπητος και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του Λεκανοπεδίου στο οποίο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαίο, οι αρμόδιες αρχές διαμηνύουν πως το σενάριο είναι πολύ πιθανό, όπως και η λήψη ειδικών μέτρων για την Αττική, διαφορετικών μάλιστα από αυτά που προβλέπονται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μετά από σύσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

«Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αττική αν το εισηγηθούν οι ειδικοί. «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε μέτρα. Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και «θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε» και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας» κατέληξε.

Πότε θα γίνουν οι εισηγήσεις των ειδικών

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων.

Όλα συντείνουν, επομένως, ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς, πρώτον, θα δούμε τη διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, με αρμόδιες πηγές πάντως να αναφέρουν ότι προσώρας έχει υπάρξει στεγανοποίηση και, δεύτερον, θα δούμε πώς θα πάνε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, με πρώτο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Χθες, πάντως, οι εισαγωγές ήταν διπλάσιες από τα εξιτήρια, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό.


«Είμαστε κυβέρνηση που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα, και το θέμα είναι να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα στις νέες συνθήκες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσαφηνίζοντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία της επιτροπής. «Δεν είναι μεγάλη ακόμα η επιβάρυνση του ΕΣΥ, παίζει όμως ρόλο στη λήψη των αποφάσεων».

Τι λέει ο Χαρδαλιάς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γενικευμένου lockdown στη χώρα, άφησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική» είπε σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τονίζοντας πως το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα.

«Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις