Για τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει 15 Μαρτίου 2021, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα επιχειρηθεί το άνοιγμα της αγοράς, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά για το τι ακριβώς θα γίνει με το lockdown, το οποίο έχει ήδη πάρει παράταση για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη, έως τις 8 Μαρτίου.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κρούσματα και κυρίως από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το Mega, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα επιχειρηθεί όταν τα κρούσματα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Όσο για την εστίαση; Οι επιχειρήσεις του κλάδου, θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τις 15 Απριλίου.

Αυτά είναι τα βήματα για το άνοιγμα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το OPEN που επικαλείται κυβερνητικά στελέχη, αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει σταδιακή άρση των περιορισμών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να κινηθεί και η οικονομία, η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Aυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι εκπτώσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τo επόμενο βήμα είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Στη φάση, όμως, αυτή, ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης από τα σχολεία στα σπίτια και τη μετάδοσή της μέσω των παιδιών στους γονείς. Αν όλα πάνε καλά, το άνοιγμα των σχολείων δρομολογείται για μετά τις 15 Μαρτίου. Ύστερα, σειρά έχουν τα ξενοδοχεία, τα οποία – εκτός απροόπτου – θα δουλέψουν πάλι τον Απρίλιο και τελευταία έρχεται η εστίαση. Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων και στις ΜΕΘ.

Τα 3 κριτήρια

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, για να επιστρέψουμε σε καθεστώς – έστω και μερικής – κανονικότητας, με επαναλειτουργία αγοράς και μετακινήσεις εκτός νομού, θα πρέπει να πληρούνται 3 βασικές προϋποθέσεις:

  • Να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορονοϊού
  • Να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
  • Να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα οι μεταλλάξεις

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 8.514 κρούσματα και στον αριθμό αυτόν προστέθηκαν και τα 1.630 κρούσματα που εντοπίστηκαν το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις