Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης για το ορόσημο της 15ης Ιουλίου καθώς δύο εβδομάδες πριν την υιοθέτηση του νέου μοντέλου λειτουργίας, έχουν απορίες και διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα και κυρίως ποιο θα είναι το πλαίσιο υποδοχής πελατών σε μικτά και αμιγή καταστήματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο για τη λειτουργία εσωτερικών χώρων, αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους και αυτές στα κλειστά εμπορικά κέντρα που τώρα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, καθώς και τις εταιρείες που έχουν μεν εξωτερικούς χώρους αλλά διαθέτουν και εσωτερικούς και έχουν τώρα τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους.

“Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κλάδο της εστίασης ως έμμεσο μοχλό πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί”, λέει στο capital.gr, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, ο οποίος κρίνει ως ανεδαφικό τον προτεινόμενο τρόπο λειτουργίας εστιατορίων και καφέ στους κλειστούς χώρους.

«Όποιος πει ότι έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη θα πει ψέματα», δηλώνει στη «Ναυτεμπορική» ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η πλατφόρμα που θα «τσεκάρει» πιστοποιητικά εμβολιασμένων, βεβαιώσεις νόσησης από Covid-19 και αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ καθώς οι επιχειρηματίες έχουν κάνει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν διασταύρωση προσωπικών στοιχείων οι υπάλληλοι των καταστημάτων εστίασης κι επομένως θα πρέπει να αναπτυχθεί λογισμικό και διαδικασίες που θα απαλλάσσουν το προσωπικό από τέτοιες προκλήσεις.

Για τους επιχειρηματίες ο τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων των τεστ, τα οποία περιέχουν και προσωπικά δεδομένα είναι η «καυτή πατάτα». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη Ναυτεμπορική οι φορείς πιέζουν για ένα μοντέλο απολύτως απλό και χρηστικό. Δηλαδή επιζητούν να είναι πολύ ξεκάθαρο στον πελάτη υπό ποιες προϋποθέσεις θα εισέρχεται σε ένα κατάστημα αλλά και στον υπάλληλο του καταστήματος πώς θα διασταυρώνει στοιχεία πιστοποιητικών και τεστ με γρήγορο και απλό τρόπο.

Ενστάσεις κι επιφυλάξεις

«Φοβόμαστε τις επεξηγήσεις μήπως εξελιχθούν σε πιο εφιαλτικές από αυτό που φαίνεται σήμερα», σημειώνει από την πλευρά της στη Νευτεμπορική η κ. Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ). Θεωρεί ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, ενώ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι περισσότερες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, θα επιλέξουν το μικτό μοντέλο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διώξουν πελάτες αλλά και να προσλάβουν έναν επιπλέον εργαζόμενο μόνο και μόνο για να επιτηρεί την είσοδο.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική και capital.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις