Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «φρένο» στο νέο κύμα της πανδημίας, θέτοντας σε ισχύ νέα μέτρα. Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους «σφίγγει», καθώς τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, αφορούν κυρίως αυτούς.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η δέσμη των κυβερνητικών ανακοινώσεων θα αφορά στους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη, σ’ αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους. Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της μάσκας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει, ως εκ τούτου, να πληρώνουν για μοριακό ή rapid test δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, θα παραμείνουν και τον χειμώνα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να κάνει ένας πολίτης ένα ταξίδι.

Με δύο τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Αναφορικά με την εκπαίδευση, θα ισχύει ό,τι και με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορονοϊό θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ (μοριακό ή rapid) την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις