Ραγδαίες αλλαγές και στη μετακίνηση εκτός νομού ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας δίνοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που βάζουν τους ανεμβολίαστους στο περιθώριο.

Όπως είπε πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα μετατραπούν κλινικές αποκλειστικά σε Covid καθώς αυτό θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους που δικαιούνται περίθαλψη για άλλες ασθένειες.

Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμα για να φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας που καταγράφονται σήμερα σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Για τη μετακίνηση εκτός νομού έχουμε επέκταση των μέτρων με τα τεστ. Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Αυτό ισχύει για ηλικίες από 12 ετών. Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Θα πρέπει να πληρώνουν το τεστ 10 ευρώ. Ταυτόχρονα 10 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν και τα παιδιά για να κάνουν τεστ, προκειμένου να ταξιδέψουν.

Τι θα ισχύσει:

Από 1η Σεπτεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπουν σε αναστολή εργασίας. Δεν θα δοθεί παράταση. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς καθώς και φαρμακοποιούς. Για αυτούς θα υπάρξουν πρόστιμα και κυρώσεις

Από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022 θα ισχύουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid για ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Το κόστος είναι 10 ευρώ.

Εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τις τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δυο rapid test.

Υποχρεωτικά δυο τεστ θα κάνουν οι μαθητές και θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος.

Οι φοιτητές θα κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Αυτό ισχύει για ηλικίες από 12 ετών. Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές τεστ μπορούν να κάνουν μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν κτλ.

Σε δημόσιους χώρους από 13 Σεπτεμβρίου:

Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει προ εξαμήνου.

Στα γήπεδα επιτρέπεται είσοδος μόνο για εμβολιασμένους-νοσήσαντες

Σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test 48 ώρες πριν. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν μόνο για εμβολιασμένους. Αν το κάνουν θα λειτουργούν με χωρητικότητα 100%.

Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapid test 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid Free

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας θα μπορεί ο εργοδότης να γνωρίζει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης του αρνητικού τεστ.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις