5ο κύμα: Σε έναν από τους πιο κρίσιμους μήνες αναδεικνύεται ο Οκτώβριος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα. Προέβλεψε δε πως στο τέλος του επόμενου μήνα, θα ακολουθήσει το 5ο κύμα της πανδημίας.

«Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα».

«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» σημείωσε ο ίδιος και επισήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.

Ωστόσο, εξήγησε, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.

5ο κύμα: «Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα»

«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σαρηγιάννης: Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στο λαιμό τους τα παιδιά

Την ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, σημείωσε πως σε κάποιες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει μόλις το 40%. Τόνισε, μάλιστα, πως αυτή τη στιγμή έχει τριπλάσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την Αττική, σημειώνοντας πως: «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ανέφερε πως στα μέσα του Οκτωβρίου τα κρούσματα θα είναι πάνω από 4.000. [Διαβάστε εδώ]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις