Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: Έναν πολύ δύσκολο χειμώνα προβλέπουν οι ειδικοί, αφού τα στοιχεία από την αύξηση των κρουσμάτων από Covid-19 είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.

Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από 94% οι ανεμβολίαστοι ασθενείς

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.

Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.

Αναλυτικά, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ σήμερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356 εκ’ των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ’ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ’ των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).


Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ’ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ’ των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ’ των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).

Κορονοϊός Βόρεια Ελλάδα: «Λέμε όχι στον εφησυχασμό»

Σήμα κινδύνου για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εξέπεμψε η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα. Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή. Αύξηση παρατηρήθηκε σε Δυτική Αττική και Βόρειο Τομέα Αθηνών», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.


Δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ ζουν στις πλέον βεβαρημένες περιοχές προειδοποίησε. Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα ξεπέρνα το 90% στις ΜΕΘ COVID, κι έτσι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται οι νοσηλείες και η πίεση του ΕΣΥ τόνισε.

Ειδικά για Ξάνθη και Δράμα η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σημαντική αύξηση νοσηλειών – θνητότητας, ενώ παρατηρείται μετατόπιση του επιδημιολογικού κινδύνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αύξηση νοσηρότητας και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φόρες χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Λέμε όχι στον εφησυχασμό δε λέμε ότι τέλειωσε η πανδημία πετάξαμε τις μάσκες και ξεχάσαμε».

Μαγιορκίνης: «Όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας»

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατ. θάνατοι με τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως», ανέφερε ,από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως σημείωσε, η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ αντιθέτως στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά.


«Βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση. Οριακή βελτίωση βλέπουμε μόλις 2% στην Ιταλία και 7% στη Σουηδία».

«Βλέπουμε μια επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας. Η πτώση θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο έχει φέρει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε κιόλας, ωστόσο είναι ηπιότερη λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ηδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Επί του παρόντος αναμένουμε να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση, ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις