Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 09:10 και 09:24, πάνω από την Κανδελιούσσα, στα 15.000 πόδια. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Με τα ίδια fake news απαντούν οι Τούρκοι στον Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα είναι αυτή που μας απειλεί»

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu, πηγές της αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη επέκριναν τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για δηλώσεις κατά της Άγκυρας, για την αποστροφή του ότι η Τουρκία «συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

«Δυστυχώς, αυτή η δήλωση ήταν ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρικής αφήγησης κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή της και πέρα ​​από αυτήν εκτιμάται από τη διεθνή κοινότητα» ανέφεραν και υποστήριξαν ότι η Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Συνιστά δύο μέτρα και δύο σταθμά να κατηγορείται η Τουρκία ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις, ενώ η ίδια η Ελλάδα παρακάμπτει άλλες κυρώσεις μέσω της πρακτικής των εργασιών μεταφοράς πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η τουρκική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα». «Ωστόσο, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για να αντιμετωπίσει όχι μία αλλά όλες τις νομικά αλληλένδετες διαφορές στο Αιγαίο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με μονομερή επέκταση των χωρικών θαλάσσιων ορίων των έξι ναυτικών μέτρων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995» και πως «αυτή η σοβαρή απειλή ενισχύθηκε πρόσφατα με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες». Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως «η τρέχουσα αρνητική ατμόσφαιρα» στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών είναι «σκόπιμη επιλογή της Ελλάδας».

Μάλιστα σε μια πρωτοφανή διαστέβλωση της πραγματικότητας, κατηγορούσαν την Αθήνα: «Επέλεξαν προκλητικές ενέργειες και κλιμακωτική ρητορική σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε αντίθεση με τη συνεργασία και την καλή γειτονία» έλεγαν και επέρριπταν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά «που πάγωσε τις διμερείς συνομιλίες και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».

Η τουρκική αντιπροσωπεία επέμεινε στα fake news περί επαναπροωθήσεων καλώντας την Ελλάδα «να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος» κάνοντας λόγο για «ταπεινωτική και απειλητική για τη ζωή» στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράτυπους μετανάστες η οποία «έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από πολλούς διεθνείς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς». Τέλος σημείωναν ως προς το Κυπριακό, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον τουρκοκυπριακό λαό και τα εγγενή δικαιώματά του, δηλαδή την κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Ακάρ: «Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες»


Την ίδια ώρα ο Ακάρ επιλέγει πάλι την ακραία προκλητική ρητορική. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε δηλώσεις τουκάνει λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Τουρκίας και απειλεί εμμέσως λέγοντας πως το «κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες».

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην Hurryiet που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας σήμερα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ, σχολίασε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Καστελόριζο, λέγοντας πως «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις