Παραλύει η χώρα αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχει εξαγγελθεί.

«Χειρόφρενο» τραβούν είτε με στάση εργασίας, είτε με πλήρη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, τα ΜΜΜ και τα ταξί, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τα σωματεία, που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, ενημερώθηκαν αργά το βράδυ για την απόφαση του δικαστηρίου και αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία όσο και στο μετρό (γραμμές 2 και 3) αναβαθμίζουν την κινητοποίηση και θα κάνουν τελικά 24ωρη απεργία, αντί των στάσεων εργασίας που είχαν ανακοινώσει.

Τα σωματεία θεωρούν ότι καλύπτοντα από την ΓΣΕΕ στην οποία ανήκουν και επικαλούνται για την απόφασή τους αυτή, την ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας, η οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022». Τα σωματεία δηλώνουν πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, όταν αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Με το ίδιο σκεπτικό, οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ στη γραμμή 1 του μετρό (ΗΣΑΠ) τα δρομολόγια ομοίως θα πραγματοποιηθούν από τις 9:00 έως τις 17:00, όπως είχαν ανακοινώσει τα σωματεία.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η στάση εργασίας και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Οι ελεγκτές έτσι απέσυραν τη συμμετοχή τους και οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Νόμιμη ωστόσο κρίθηκε η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) καθώς η κινητοποίησή τους δεν επηρεάζει το πρόγραμμα των πτήσεων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 09/11, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητεί την έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ιδιαίτερο βάρος στις ΣΣΕ των φορτηγών πλοίων, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010 και ταυτόχρονα τον συνεχή έλεγχο της πιστής τήρησης και εφαρμογής των συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας.

Επίσης ζητά την κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και την επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης.

Τέλος, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 11το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα δώσουν το παρών, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, στα Προπύλαια στην Αθήνα, διοργανώσει το ΠΑΜΕ, στις 10:30.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην ελληνική περιφέρεια

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις