Σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας προχώρησαν από τις 6 το πρωί περίπου 50 νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ που αντιδρούν με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί το νομοσχέδιο έχει στον πυρήνα του την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών με μερική απασχόληση.

“Πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας”, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Οι γιατροί που σήκωσαν τα ρολά και μπήκαν στο υπουργείο, ανέβηκαν στον 4ο όροφο, ανήρτησαν πανό στο κτήριο και δήλωσαν ότι πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη.

Αμέσως κατέφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και μία ειδική μονάδα της ΟΠΚΕ με πλήρη εξοπλισμό. Αρχικά σύμφωνα με το OPEN δόθηκε εντολή να εισέλθουν αλλά τελικά αυτό δεν έγινε καθώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.

Οι διαδηλωτές που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη τελικά ολοκλήρωσαν την κατάληψη λίγο πριν τις 8.30.

Η αντίδραση του Πλεύρη

Είναι μία ομάδα γιατρών οι οποίοι έχουν έρθει να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζουμε την Πέμπτη, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο Mega.

“Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, γιατί εδώ πέρα ξέρετε υπάρχει μία περίεργη αίσθηση πολλές φορές στην Ελλάδα ως προς το δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί ούτε να καταλαμβάνεται μία είσοδος, ούτε να καταλαμβάνεται ένα Υπουργείο. Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, αλλά υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί, που δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω, επειδή μου ειπώθηκε ότι τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο το λαό, δεν ανήκουν στους συνδικαλιστές. Ανήκουν σε όλο το λαό και ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις.

Στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες”, είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Είναι σεβαστή η κάθε διαμαρτυρία. Αλλά έκαναν απεργία χθες και απέργησε το 2% των γιατρών. Υπάρχει και το άλλο 98% το οποίο θέλει να εργάζεται”.

Σήμερα η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας.«Είμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών», τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις