Επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκαλύπτει ότι πάνω από 16.000 ασθενείς που πέθαναν εκτός ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας, ήταν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους περίπου 5 ημέρες, έδωσε στη δημοσιότητα ο Νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ & μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha 989 ο κ. Παπανικολάου αυτό το έγγραφο είναι επίσημο και βγήκε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης και με αυτό ο ΕΟΔΥ πληροφορεί επίσημα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πως μέχρι την 1/3/22 οι ασθενείς της πανδημίας που πέθαναν εκτός ΜΕΘ ήταν 16.519 και πως ο μ.ο. παραμονής διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες ήταν 4,7 μέρες.


Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου ο αριθμός των θανάτων αυτών αντικατοπτρίζουν πάνω από το 60% των συνολικών θανάτων από κορονοϊό. «Είναι ένας τεράστιος αριθμός κατά τη γνώμη μου» επισημαίνει και συμπληρώνει. Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουμε είναι πόσοι ασθενείς έχουν καταλήξει διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πόσοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες νοσηλείας πριν προλάβουν να διασωληνωθούν. Από την έναρξη της πανδημίας ζητάμε επίμονα αυτά τα στοιχεία και το υπουργείο δεν τα έδωσε ποτέ.

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί αδικαιολόγητοι θάνατοι όσον αφορά και τους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και όσους νοσηλεύθηκαν σε απλές κλίνες που δεν πρόλαβαν να διασωληνωθούν για δύο λόγους. Πρώτον λόγω τραγικής υποστελέχωσης καθώς υπήρχαν δύο νοσηλευτές στη βάρδια μέσα μια πτέρυγα που μπορούσε να φτάσει ακόμα και στους 100 ασθενείς, χωρίς την παρουσία των συγγενών για ευνόητους λόγους. Και ο δεύτερος λόγος είναι οι επικίνδυνες εντολές που δίνονται από τις διοικήσεις σε αυτές τις πτέρυγες να εφημερεύουν ιατροί άσχετων ειδικοτήτων, όπως ψυχίατροι, γυναικολόγοι και οφθαλμίατροι. Και αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις» τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Η δεύτερη παράγραφος του εγγράφου είναι πιο σημαντική σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, καθώς εκεί αναφέρει ότι από την στιγμή που ένας ασθενής έχει πνευμονία και διασωληνώνεται διότι δεν μπορεί να ανασάνει χωρίς υποστήριξη αναπνοής και αυτόματα οι γιατροί καταθέτουν αίτημα στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας για μεταφορά του σε ΜΕΘ μεσολαβούν κατά μέσο όσο 4,7 ημέρες.

Το έγγραφο αυτό κατά τη γνώμη του επιβεβαιώνει και τα ευρήματα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα (όπου αναφερόταν ότι όσο αυξάνονται οι εισαγωγές αυξάνονται οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ) η οποία προκάλεσε όπως λέει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση αφού την υπέγραφε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021 για την κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε μηνυτήρια καταγγελία στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η επίσημη απάντηση του υπουργού Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε χθες το έγγραφο τόνισε: «Από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Το ίδιο κάνει και τώρα με αλχημείες για τους θανάτους από Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ παρουσιάστηκαν στη Βουλή στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να μην έχει ούτε ως ομιλητή τον κ. Πολάκη. Μετά το φιάσκο της επερώτησης από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι ο κ. Πολάκης ανέλαβε χρέη Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλή ανάγνωση των πρακτικών παρατίθενται όλες οι απαντήσεις που έδωσα στη Βουλή για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το 12μηνο 03/21- 02/22 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που αναφέρει ο κ. Πολάκης για δήθεν αναμονή 4,7 ημερών αφορά στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (προφανώς γνωρίζει ότι όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εισαχθεί αυτομάτως σε ΜΕΘ) και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και τα στοιχεία των θανάτων εκτός ΜΕΘ που αναφέρει είναι τα ίδια που έχω δώσει κι εγώ.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία, γνωρίζουν τις συνθήκες στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη και ότι σε διάρκεια λίγων μηνών έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν απέναντι».

Η αντίδραση του γγ της ΟΕΝΓΕ ήταν άμεση καθώς κατηγόρησε τον υπουργό ότι «προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον εαυτό του».

ΣΥΡΙΖΑ

«Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας, κ. Πολάκης, επιβεβαιώνει ότι από τους 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους. Ενώ ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 μέρες, όταν ο κ. Πλεύρης την Παρασκευή μιλούσε για 30 ώρες.

Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμα 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία.

Το δυστύχημα είναι ότι όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας».

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ αναρτά στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook η ΟΕΝΓΕ με το σχόλιο του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Π. Παπανικολάου, στο οποίο κάνει λόγο για «χιλιάδες κρατικές δολοφονίες με εγκληματική κυβερνητική ευθύνη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις