Η Ελλάδα δίνει πυρομαχικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τα Εμιράτα επικαλέστηκαν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση εξωτερικής απειλής.
Στην ενίσχυση των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται πως έχει προχωρήσει η Ελλάδα, μέσω της παροχής πυρομαχικών, με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της άμυνας και την προστασία κρίσιμων υποδομών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Εμιράτα επικαλέστηκαν τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς την ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τις επαφές του Νίκου Δένδια, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεράμυνα των Εμιράτων, όπως και της Ελλάδας, βασίζεται –μεταξύ άλλων– στα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, ενώ η Πολεμική Αεροπορία τους διαθέτει μαχητικά Rafale, τα οποία χρησιμοποιούν αντίστοιχους τύπους πυραύλων με τα ελληνικά.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία το 2020, τα ΗΑΕ είχαν αναπτύξει μαχητικά F-16 στην Κρήτη. Παράλληλα, έχουν υποστηρίξει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με εξαρτήματα, ανταλλακτικά και πυρομαχικά για μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως οι φρεγάτες τύπου S, καθώς και για επιθετικά ελικόπτερα Apache.