Κι όμως μπορεί να βιώσεις την συντομότερη ημέρα της ζωής σου - Κάτι αλλάζει και «φταίει» η Σελήνη
Οι ημερομηνίες - κλειδιά του φετινού καλοκαιριού που σημειώνουν οι επιστήμονες. Τι αλλαγές μπορεί να φέρει το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η Τετάρτη (9/7) θα μπορούσε να είναι η πιο σύντομη μέρα της ζωής σας, καθώς η επιταχυνόμενη περιστροφή της Γης αναμένεται να κινηθεί ταχύτερα από ποτέ.
Αν αισθάνεστε ακόμη πιο σύντομη την Τετάρτη, απ’ ότι μια συνηθισμένη ημέρα σας, υπάρχει ένα επιστημονικό φαιν΄μενο που ευθύνεται. Αυτό το καλοκαίρι, η Γη περιστρέφεται ξαφνικά πιο γρήγορα ως αποτέλεσμα της θέσης του φεγγαριού, εξηγούν οι ειδικοί.
Διαπίστωσαν ότι τρεις ημέρες του φετινού καλοκαιριού, η 9η Ιουλίου, η 22η Ιουλίου και η 5η Αυγούστου, αναμένεται να είναι μεταξύ 1,3 και 1,51 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερες από την κανονική ημέρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή η περιστροφή της Γης έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, με τους επιστήμονες να παρατηρούν το φαινόμενο σε ατομικά ρολόγια το 2020 και το 2022. Τα ρολόγια αυτά είναι απίστευτα ακριβή μηχανήματα που κρατούν τον χρόνο μετρώντας τις δονήσεις των ατόμων.
Παρόλο που ο ακριβής λόγος εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν τη Γη να περιστρέφεται ταχύτερα, όπως οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα, το λιώσιμο των παγετώνων, η κίνηση στον πυρήνα της Γης και η αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου.
Η Γη χρειάζεται κανονικά 24 ώρες ή ακριβώς 86.400 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή, η οποία ονομάζεται ηλιακή ημέρα.
Η ταχύτερη ημέρα που έχει καταγραφεί
Η ταχύτερη ημέρα που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν πριν από ένα χρόνο, στις 5 Ιουλίου 2024, όταν η Γη περιστράφηκε 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από τις κανονικές 24 ώρες.
Ενώ η σημερινή συντομότερη ημέρα μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η αλλαγή του χρόνου μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τα δορυφορικά συστήματα και την ακρίβεια του GPS μέχρι τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τον ίδιο τον χρόνο. Η περιστροφή της Γης δεν ήταν ποτέ τέλεια, καθώς μετατοπίζεται κατά μικροσκοπικά ποσά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν άρχισαν να κρατούν ακριβή αρχεία αυτών των αλλαγών μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Για τις τελευταίες εκτιμήσεις της περιστροφής της Γης, ο Graham Jones, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, χρησιμοποίησε πληροφορίες από το Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ και διεθνείς υπηρεσίες περιστροφής της Γης.
Ατομικά ρολόγια παρακολουθούσαν τους αριθμούς, μετρώντας αυτό που ονομάζεται «Μήκος της Ημέρας» ή LOD. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να περιστραφεί μία φορά, με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Ακόμα και μικροσκοπικές αλλαγές στο μήκος της ημέρας έχουν σημασία. Το GPS, τα τηλεφωνικά δίκτυα και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα βασίζονται σε ακρίβεια κλάσματος του δευτερολέπτου. Μια μετατόπιση λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου μπορεί να προκαλέσει τεχνικές δυσλειτουργίες.
Επιτάχυνση από το 2020
Πριν από αυτή την πρόσφατη επιτάχυνση της περιστροφής της Γης, ο πλανήτης στην πραγματικότητα επιβραδυνόταν, λόγω της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, η οποία επιμήκυνε τις ημέρες μας στον 24ωρο κύκλο με τον οποίο ζούμε τώρα στη σύγχρονη εποχή.
Ο γεωεπιστήμονας Stephen Meyers, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, διαπίστωσε ότι, καθώς το φεγγάρι απομακρύνεται περισσότερο, η μεταβαλλόμενη βαρυτική του επίδραση στη Γη θα επιβραδύνει τις ημέρες κάνοντας τις ημέρες σταδιακά μακρύτερες. Ο Meyers προέβλεψε ότι οι ημέρες στον πλανήτη μας θα μπορούσαν τελικά να γίνουν 25 ώρες, αλλά σημείωσε ότι θα χρειαστούν περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια.
Όσο για το γιατί η Γη έχει επιταχυνθεί από το 2020, φυσικές δυνάμεις όπως η κλιματική αλλαγή μπορεί να παίζουν ρόλο στην περιστροφή του πλανήτη. Τα καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και το επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων το καλοκαίρι μπορεί κυριολεκτικά να βγάζουν τον πλανήτη από την ισορροπία του κατά έναν ελάχιστο βαθμό.
Ο Richard Holme, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, πρόσθεσε: «Υπάρχει περισσότερη ξηρά στο βόρειο ημισφαίριο από ό,τι στο νότιο. Το βόρειο καλοκαίρι, τα δέντρα παίρνουν φύλλα, αυτό σημαίνει ότι η μάζα μετακινείται από το έδαφος προς τα πάνω από το έδαφος - πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής της Γης», δήλωσε στο Live Science.
Βασικά, ο ρυθμός περιστροφής οποιουδήποτε κινούμενου σώματος όπως η Γη εξαρτάται από την κατανομή της μάζας του. Είναι παρόμοιο με το πώς ένας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ περιστρέφεται γρηγορότερα τραβώντας τα χέρια του.
Ένας άλλος λόγος για αυτή την ξαφνική αλλαγή θα μπορούσε να είναι η μετατόπιση λιωμένων στρωμάτων στον πυρήνα. Η Γη δεν είναι συμπαγής σε όλο της το μήκος. Ο πυρήνας της είναι φτιαγμένος από καυτό, στροβιλιζόμενο υγρό μέταλλο. Καθώς αυτό το λιωμένο μέταλλο κινείται, μπορεί να αλλάξει το σχήμα και την ισορροπία του πλανήτη.
Οι επιστήμονες εξετάζουν όλα αυτά τα κομμάτια μαζί, την τροχιά της σελήνης, τη δραστηριότητα του πυρήνα, τη ροή των ωκεανών και τα μοτίβα των ανέμων, για να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Όταν έσπασε το ρεκόρ...
Ξεκινώντας το 2020, η Γη άρχισε να σπάει τα ρεκόρ της για τη συντομότερη ημέρα. Εκείνη τη χρονιά, η 19η Ιουλίου ήταν κατά 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη. Στις 9 Ιουλίου του 2021, η πτώση ήταν 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το 2022, η Γη κατέγραψε τη συντομότερη ημέρα της στις 30 Ιουνίου, εξοικονομώντας 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το συνηθισμένο 24ωρο.
Το 2023, η περιστροφή επιβραδύνθηκε ελαφρώς και δεν σημειώθηκαν νέα ρεκόρ. Το 2024, ωστόσο, η ταχύτητα αυξήθηκε και πάλι. Αρκετές ημέρες έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ, καθιστώντας τη χρονιά αυτή τη χρονιά με τις πιο σταθερά μικρότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε παλαιότερες παρατηρήσεις και υπολογιστικά μοντέλα και περιλαμβάνουν συστηματικές διορθώσεις και εξομάλυνση για να ληφθούν υπόψη οι φυσικές διακυμάνσεις.