Η Ρωσία κατάσχεσε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο στη Βαλτική θάλασσα
Το πλοίο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Aegean Ship Management με έδρα την Αθήνα και είναι ασφαλισμένο από νορβηγική εταιρεία.

Η Ρωσία προχώρησε την Κυριακή στην κατάσχεση του πετρελαιοφόρου Green Admire, υπό σημαία Λιβερίας και ελληνικής ιδιοκτησίας, μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι Σιλάμαε της Εσθονίας. Το πλοίο, το οποίο μετέφερε σχιστολιθικό πετρέλαιο από την Εσθονία με προορισμό το Ρότερνταμ, ακολουθούσε προκαθορισμένη διαδρομή που διέρχεται από ρωσικά χωρικά ύδατα, βάσει συμφωνίας μεταξύ Εσθονίας, Φινλανδίας και Ρωσίας για την αποφυγή ρηχών υδάτων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, το περιστατικό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάργκους Τσάκνα, δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για το συμβάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το πλοίο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Aegean Ship Management με έδρα την Αθήνα και είναι ασφαλισμένο από την νορβηγική εταιρεία Skuld, φέρεται να οδηγήθηκε σε ασφαλή τοποθεσία κοντά στο ρωσικό νησί Χόγκλαντ για την επιβολή προστίμου. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, αν και δεν έχει αρμοδιότητα επί του πλοίου λόγω της μη ελληνικής σημαίας του.
Σε απάντηση, η Εσθονία ανακοίνωσε ότι τα πλοία που αναχωρούν από το Σιλάμαε θα καθοδηγούνται πλέον αποκλειστικά μέσω των εσθονικών χωρικών υδάτων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.