ΗΠΑ: «Επανέφεραν» θύμα με Τεχνητή Νοημοσύνη για να συγχωρέσει τον δολοφόνο του στη δίκη
Μια αμφιλεγόμενη κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει τις διαδικασίες στα δικαστήρια προκάλεσε εντύπωση αλλά και προβλήματισμό.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πως μπήκε στα αμερικανικά δικαστήρια αφού κατά τη διάρκεια επιβολής ποινής ενός εγκληματία, το θύμα «επέστρεψε» μέσω ολογράμματος για να δώσει ο ίδιος μια κατάθεση.
Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης για τον φόνο του Κρις Πέλκι ο οποίος σκοτώθηκε σε περιστατικό με πυροβολισμούς στην Αριζόνα πριν από τρία χρόνια. Μέλη της οικογένειας του δολοφονημένου δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να επιτρέψουν στον κ. Πέλκι να απευθυνθεί για τελευταία φορά στον δολοφόνο του.
Για να δημιουργηθεί το ολόγραμμα του Κρις, χρησιμοποιήσαμε φωνητικές ηχογραφήσεις, βίντεο και φωτογραφίες του» δήλωσε η αδελφή του 37χρονου θύματος, Στέισι Γουέλς στο BBC. «Προς τον Γκάμπριελ Χορκασίτας, τον άνθρωπο που με πυροβόλησε, είναι κρίμα που συναντήσαμε ο ένας τον άλλον εκείνη την ημέρα υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε το ολόγραμμα του Πέλκι στο δικαστήριο. «Σε μια άλλη ζωή, πιθανότατα θα μπορούσαμε να ήμασταν φίλοι. Πιστεύω στη συγχώρεση και σε έναν Θεό που συγχωρεί. Πάντα το έκανα και ακόμα το κάνω», συνεχίζει.
Ο δικαστής της Αριζόνα που επέβλεψε την υπόθεση φάνηκε να εκτιμά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά την ακροαματική διαδικασία. Η απόφαση για τον Χορκασίτας ήταν η φυλάκιση για 10,5 χρόνια με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. «Λάτρεψα αυτή τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σας ευχαριστώ γι' αυτό. Όσο θυμωμένοι κι αν είστε, όσο δικαιολογημένα θυμωμένοι κι αν είναι η οικογένεια, άκουσα τη συγχώρεση», είπε ο Δικαστής . «Νιώθω ότι ήταν πηγαίο.»
Αντιδράσεις για τη νέα πρακτική
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Ντέρεκ Λέμπεν, καθηγητής επιχειρηματικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, ανησυχούν για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και το προηγούμενο που θέτει αυτή η υπόθεση. Ενώ ο κ. Λέμπεν δεν αμφισβητεί την πρόθεση ή τις ενέργειες της οικογένειας, ανησυχεί ότι δεν θα είναι όλες οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνες με τις επιθυμίες του θύματος.
«Αν το κάνουν αυτό στο μέλλον, θα έχουμε πάντα πίστη σε αυτό που θα ήθελε το άτομο, το θύμα σε αυτήν την περίπτωση;» αναρωτήθηκε ο Λέμπεν στο BBC.
Η αδελφή του θύματος πάντως δήλωσε ότι «Προσεγγίσαμε αυτό το θέμα με ηθική και δεοντολογία, επειδή πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο. Όπως ακριβώς ένα σφυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει ένα παράθυρο ή να γκρεμίσει έναν τοίχο, έτσι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να χτίσουμε ένα σπίτι και έτσι χρησιμοποιήσαμε αυτήν την τεχνολογία», είπε.