Καιρός: Στα ύψη ο υδράργυρος με 39άρια - Επικίνδυνο «κοκτέιλ» με μελτέμια, σε Red Code 4 περιοχές
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ.
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας, ισχυρά μελτέμια και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς συνθέτουν το σκηνικό του καιρού το Σάββατο (8/8), με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code τίθενται η Κρήτη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται στην Κατηγορία Κινδύνου 4 για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με το θερμόμετρο να αγγίζει κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Την ίδια ώρα, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο σκηνικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και μετά, στα ανατολικά τμήματα, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση, με τις ριπές να φτάνουν τοπικά έως και τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ κατά τόπους ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν στους 30 με 31 βαθμούς.
Σε Red Code Κρήτη, Χίος, Σάμος και Ικαρία
Σε κατάσταση συναγερμού και αυξημένης ετοιμότητας τίθενται σήμερα συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code τίθενται:
- η Περιφέρεια Κρήτης,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η απόφαση ελήφθη με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο στις συγκεκριμένες περιοχές προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4).
Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των ενισχυμένων βόρειων ανέμων καθιστά αυξημένη την ανάγκη επαγρύπνησης, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς Red Code.