Κατοικίδια στο κρεβάτι: Αγκαλιές ή αϋπνία; Τι απαντούν οι ειδικοί
Αν και είναι ένα θέμα που προκαλεί διχογνωμία, οι ειδικοί αναγνωρίζουν τα οφέλη.

Διχογνωμία προκαλεί ο αν οι τριχωτοί μας φίλοι θα πρέπει να κοιμούνται μαζί μας στο κρεβάτι. Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι διαταράσσει τον ύπνο μας, αλλά πολλοί θα έλεγαν ότι αξίζει τον κόπο. Και οι ερευνητές δεν διαφωνούν απαραίτητα.
Η Melissa Milanak, καθηγήτρια στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας με ειδίκευση στην υγεία του ύπνου, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην κλινική της αναφέρουν ότι τα κατοικίδιά τους τους ενοχλούν συχνά τη νύχτα.
«Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είναι κακό για όλους, αλλά υπάρχουν πολλές απόψεις που υποστηρίζουν ότι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο», είπε.
Σε γενικές γραμμές, το να έχεις κατοικίδιο είναι καλό για την υγεία πολλών ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι τα κατοικίδια μειώνουν τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων, τους κάνουν να ασκούνται και πολλά άλλα. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων λένε επίσης ότι νιώθουν μια ανεκτίμητη άνεση έχοντας τα κατοικίδια τους κοντά τους ενώ κοιμούνται.
Αλλά οι φυσικοί κύκλοι ύπνου των σκύλων και των γατών δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς των ανθρώπων.
Οι σκύλοι τείνουν να έχουν ελαφρύ ύπνο και ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα. Μερικοί επιδεικνύουν ενστικτώδη συμπεριφορά, όπως το ξύσιμο του κρεβατιού, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τις βαθύτερες φάσεις του ύπνου, ακόμη και αν δεν σας ξυπνήσει.
Όπως γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες γατών, οι γατούλες συχνά τρέχουν πριν να είναι έτοιμες να σηκωθούν από το κρεβάτι. Οι γάτες εξελίχθηκαν για να κυνηγούν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ενεργές το σούρουπο και την αυγή.
Η Milanak είπε επίσης ότι αλλεργιογόνα όπως τρίχες κατοικίδιων ζώων και μικρόβια που εισέρχονται στο σπίτι μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή των ιδιοκτητών, εμποδίζοντάς τους να κοιμηθούν βαθιά.
Ο Brian Chin, καθηγητής κοινωνικής και υγειονομικής ψυχολογίας στο Trinity College του Κονέκτικατ, είπε ότι η έρευνά του διαπίστωσε ότι το να κοιμάται κανείς με κατοικίδια ζώα σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου, «ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου και τα συμπτώματα αϋπνίας». Αυτό ισχύει ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αναφέρουν προβλήματα σε μια έρευνα, επειδή δεν πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους κατοικίδια προκαλούν προβλήματα.
«Δεν μου αρέσει να παραδέχομαι ότι η γάτα μου διαταράσσει τον ύπνο μου», είπε ο Τσιν, ο οποίος έχει μια γάτα που τον κρατάει ξύπνιο και μια άλλη που τον αφήνει ήσυχο.
Επιπλέον, ένας μεγαλύτερος αριθμός κατοικίδιων ζώων συνδέεται με μεγαλύτερη διαταραχή του ύπνου, είπε.
Τι πρέπει να κάνετε για αυτό;
Δεν είναι τόσο απλό όσο το να πείτε στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ότι δεν πρέπει να μοιράζονται το κρεβάτι, είπε η Milanak. Για πολλούς ανθρώπους, γίνεται μέρος της ρουτίνας ύπνου τους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κοιμηθούν χωρίς αυτό, επειδή έχουν συσχετίσει τα κατοικίδια ζώα με τον ύπνο.
Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο, η Milanak κάνει αρκετές ερωτήσεις στους νέους ασθενείς πριν φτάσει στο αν κοιμούνται με ένα κατοικίδιο ζώο. Αν ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα, για παράδειγμα, μπορεί να μην συνειδητοποιούν το γιατί. Μόλις γίνει η σύνδεση, τους ρωτάει αν είναι διατεθειμένοι να μην κοιμούνται μαζί.
«Είναι σαν να λέω σε κάποιον ότι πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα», είπε. «Θα μου δώσουν όλους τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συνεχίσουν το κάπνισμα».
Η πρώτη, πιο προφανής λύση είναι να βάλουν ένα κρεβάτι για σκύλους στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας ή να κλειδώνουν τη γάτα έξω από το δωμάτιο τη νύχτα. Για όσους επιμένουν να έχουν το κατοικίδιο μαζί τους στο κρεβάτι, τους συμβουλεύει να πλένουν τα σεντόνια πιο συχνά και ίσως να προσαρμόσουν το πρόγραμμα ύπνου τους ώστε να ταιριάζει με τη ρουτίνα του κατοικίδιου τους.
«Ίσως πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να ξυπνάτε νωρίτερα για να φροντίσετε το κατοικίδιο», είπε.