Κυριακίδης - Μουρίκη: «Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας και για τους δυο μας»
Μαθήματα για τις συζυγικές σχέσεις μοίρασαν οι δύο πρωταγωνιστές που δεν δίστασαν να αποκαλύψουν και τις δικές τους ρωγμές στον γάμο τους.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Έφη Μουρίκη κάνουν περιοδεία ανά την Ελλάδα με τον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Οι δυο ηθοποιοί, που είναι μαζί εδώ και 37 χρόνια, μίλησαν στο περιοδικό «OK!» για την καρμική γνωριμία τους στη Θεσσαλονίκη. Εκείνος έκανε πρόβες στο ΚΘΒΕ, εκείνη είχε ανέβει στην πόλη με την παράσταση «Ο γλάρος» του Αντόν Τσέχωφ που παιζόταν στην ίδια σκηνή. Η γνωριμία τους ήταν κάπως καρμική. «Έκανα τότε πρόβες για το έργο του Τομ Στόπαρντ “Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί”, σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη. Ήταν πολύ μεγάλος δάσκαλος. Θυμάμαι την πρώτη φορά που με είδε να παίζω, μου είπε: “Εσύ είσαι entertainer, δεν είσαι ηθοποιός”. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη φράση. Ήμουν μόνο 26 χρόνων τότε.
Με την Έφη λοιπόν συναντηθήκαμε πρώτη φορά στα καμαρίνια, εκεί στο ΚΘΒΕ. Υπήρχε πολύ μεγάλη λαχτάρα μεταξύ μας. Εγώ ακόμη και τώρα, όταν την κοιτάζω, δεν βλέπω την Έφη του τώρα, αλλά του τότε! Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που γνωρίσαμε ο ένας τον άλλο. Θέλει τεράστια προσπάθεια, αλλά είναι και τεράστια ευτυχία», ανέφερε ο Κυριακίδης και αμέσως η Μουρίκη έσπευσε να τον συμπληρώσει: «Γνωριστήκαμε 24 Απριλίου 1988, πριν από 37 χρόνια. Και από τότε είμαστε μαζί. Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας και για τους δυο μας. Όταν νιώθεις αυτά τα συναισθήματα, είσαι πάρα πολύ τυχερός στη ζωή σου. Η ίδια η ζωή σού δίνει το μεγαλύτερο δώρο».

Θέλει κόπο και τρόπο
Μια μακροχρόνια σχέση δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τρικυμίες και να υποστεί ρωγμές. Αλήθεια, πώς τις διαχειρίστηκαν; «Βεβαίως και υπήρξαν, αλίμονο. Εδώ υπάρχουν ρωγμές συνέχεια με τον ίδιο μας τον εαυτό, πόσο μάλλον με κάποιον άλλο, είτε είναι ο σύντροφός μας είτε η οικογένειά μας. Εκείνο που πρέπει να μάθεις είναι να κατανοείς και να μπαίνεις στη θέση του άλλου» τόνισε η Έφη Μουρική, ενώ από την πλευρά του ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης πρόσθεσε: «Η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη από το θέατρο για να τη διαχειριστείς. Εκεί έξω δεν είναι ούτε μυθιστόρημα ούτε παραμύθι. Στη ζωή δεν πρέπει να φοβηθείς τη ρωγμή όταν δημιουργηθεί. Πρέπει να μπεις μέσα της και να αφαιρέσεις τα στοιχεία που την προκάλεσαν. Θέλει τεράστιο κόπο για να μπορέσεις να την κλείσεις. Κι αν το καταφέρεις… Αλλά και να μην κλείσει πρέπει να βρεις άλλες συνιστώσες για να κάνεις γύρω γύρω μπαλώματα, να σταματήσει να σε ενοχλεί και να επηρεάζει και τον άλλο άνθρωπο της σχέσης. Μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολο για να επιτευχθεί, γίνεται όμως».

