Κορονοϊός Ιταλία: ««Είμαι στο σπίτι από τις 21 Φεβρουαρίου - η χώρα ζει δραματικές στιγμές»
Ρεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης
Κορονοϊός Ιταλία: Ο δημοσιογράφος της «La Repubblica», Αντρέα Λαττάντζι, βρίσκεται στο σπίτι του στο Μιλάνο από την 21η Φεβρουαρίου. Το flash.gr του ζήτησε να περιγράψει πώς είναι η κατάσταση στην Ιταλία, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης Κόντε να θέσει σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα, κι όχι μόνο συγκεκριμένες ζώνες του βορρά, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Μοιάζει αμήχανος και παγωμένος. «Συνήθως οι ταινίες έχουν καλό τέλος και ελπίζω ότι κι εδώ η κατάσταση θα είναι καλή». Όταν είσαι εγκλωβισμένος στο σπίτι σου, όταν βλέπεις τη χώρα σου να έχει μετατραπεί σε μία απέραντη κόκκινη ζώνη, είτε απελπίζεσαι είτε ελπίζεις. Ο ίδιος κατά πώς φαίνεται βιώνει την επιδημία του κορονοϊού με συναισθήματα που κινούνται στο ρυθμό του εκκρεμούς.
Διαβάστε: Χώρα φάντασμα η Ιταλία - Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα είναι άδεια από κόσμο
Είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση στα βίντεο. Σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός, η κάλυψη του περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, διότι ο ίδιος είναι σε ανοσοκαταστολή και φοβάται ότι αν κυκλοφορήσει έξω θα βάλει τη ζωή των άλλων και τη δική του σε κίνδυνο. «Είναι επίπονο για ένα δημοσιογράφο να αποδέχεται το γεγονός, ότι ενώ η χώρα του ζει τις πιο δραματικές στιγμές της από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκείνος να μην μπορεί να εργαστεί. Σε κάνει να αισθάνεσαι άχρηστος, και παρότι μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα από το λάπτοπ σου, είναι διαφορετικό, καθώς ως δημοσιογράφος θες να είσαι έξω, να καλύπτεις τις ειδήσεις. Πολλές φορές έχω πει ότι το πεζοδρόμιο είναι το δικό μου γραφείο», σημειώνει με εμφανή την πικρία στα λόγια του. «Είμαι μέσα στο σπίτι από τις 21 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύντροφο μου. Εκείνη εργάζεται στην Μπολόνια αλλά από τότε που είχαμε το πρώτο κρούσμα στο Κοντόνιο (στη Λομβαρδία) αποφάσισε να μην πηγαίνει με το τρένο, πολύ πριν αποφασίσει η κυβέρνηση μας να μετατρέψει σε κόκκινη ζώνη αυτή την περιφέρεια», σημειώνει.
Διαβάστε: Αυτοί είναι οι λόγοι που αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ιταλία - 168 νεκροί σε μια ημέρα
Η καρδιά του ιταλικού βορρά
Στο ερώτημα για το πώς βιώνει το Μιλάνο την κατάσταση, απαντά: «Η πόλη μας ζει μια πολύ παράξενη συγκυρία. Κανονικά, είναι η καρδιά του ιταλικού οικονομικού και παραγωγικού συστήματος, με φρενήρεις ρυθμούς και κόσμο παντού. Τώρα, εάν θες να δεις κάποιον, πρέπει να περιμένεις για το μεσημεριανό φαγητό, όταν οι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους». Και συνεχίζει: «Οι τουρίστες αποχώρησαν από την πόλη μετά την 21η Φεβρουαρίου- κοιτώντας την πλατεία Ντουόμο, την "Γκαλερία" ή τους δρόμους με τα μεγάλα καταστήματα, νιώθεις θλίψη διότι είναι άδεια. Με οικονομικούς όρους, όλα είναι άσχημα. Ήδη η χώρα υποφέρει και ουδείς γνωρίζει πότε θα δούμε φως στο τούνελ...». Ο Αντρέα Λαττάντζι εκφράζει το πνεύμα το μέσου Ιταλού. Φοβάται από την έξαρση του κορονοϊού και θλίβεται για την κατάσταση που διέρχεται η χώρα του. «Αυτό που μας πονάει περισσότερο ως Ιταλούς είναι να βλέπεις τις δραματικές ουρές που σχηματίζονται στα σούπερ μάρκετ κάθε φορά που η κυβέρνηση μας παίρνει νέα μέτρα. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης δεν ήταν ιδανική από την κυβέρνηση μας, υπήρχαν διαρροές και αντιφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να φερθούν ορθολογικά», επισημαίνει. Και εξηγεί: «Δεν υπάρχει λόγος να σπεύδεις στα σούπερ μάρκετ, άρα να υπάρχει συνωστισμός που είναι ο καλύτερος τρόπος για να κολλήσεις τον ιό. Το ίδιο είχε συμβεί όταν είχε κηρυχθεί η Λομβαρδία κόκκινη ζώνη, όταν μαζικά οι πολίτες μπήκαν στα τρένα για να διαφύγουν προς το νότο. Ο ιός ήδη κυκλοφορούσε και με τον τρόπο αυτό μόνο να επιταχύνεις τη διάδοση του καταφέρνεις».
Διαβάστε: Κορονοϊός: Όλος ο πλανήτης στο κόκκινο - 118.099 κρούσματα, 4.262 θάνατοι
«Υπάρχει αγωνία και οργή σε όλη τη χώρα. Οι φυλακές οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθυσμού, τώρα βρίσκονται κάτω από διαρκείς εξεγέρσεις από τους κρατούμενους, οι οποίοι θέλουν να συναντούν τους συγγενείς τους, παρά τις απαγορεύσεις, ενώ διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και υπήρξαν πολλές απόπειρες απόδρασης. Προς ώρας υπάρχουν 7 νεκροί στις φυλακές της Μόντενα και 3 στη Ριέτι», τονίζει. Ο Αντρέα Λαττάντζι καταλήγει, σημειώνοντας ότι όσο παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις από την Κίνα, θεωρούσαμε ότι δεν ήταν δικό μας πρόβλημα και έτσι στρέφαμε αλλού το βλέμμα, υποτιμώντας το ζήτημα. Τώρα, όμως, δεν αφορά σε μία μεγάλη χώρα,ούτε μόνο σε μια ήπειρο όπως είναι η Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίστηκε ο κορονοϊός στην Ουχάν. Η Κίνα κοντεύει να κερδίσει τη μάχη- ο πόλεμος είναι παγκόσμιος και πρέπει να λάβουμε μέρος...».