Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν αδιαμμφισβήτητα ο μεγαλύτερος γόης του ελληνικού σινεμά και σπουδαίος ηθοποιός που γοήτευε το κοινό με την ομορφιά του και το ταλέντο του. Ο ηθοποιός όμως είχε και πολύ καλή φωνή. Η πρώτη απόπειρα για να τραγουδήσει έγινε στην ταινία «Καλημέρα Αθήνα», το 1960, όταν ερμήνευσε το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Χαμογέλα για μένα». Στο μεταξύ μεσολάβησε το τραγούδι «Από το παράθυρό σου», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, που το ερμήνευσε με την Τζένη Καρέζη….

Το 1966, με συμπρωταγωνίστρια τη Μαίρη Χρονοπούλου παίζει στους «Αδίστακτους» και μοιράζεται το πάλκο με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα, με το τραγούδι «Ποιος δρόμος» σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ο Καζαντζίδης εξομολογείται στον Βασίλη Βασιλικό την εμπειρία του από τη συμμετοχή του κινηματογραφικές ταινίες την εποχή της ακμής του.
«Από παλιά είχα πάθος για τον κινηματογράφο. Έπαιξα σε πολλές ταινίες. Περίπου σε τριάντα ή σαράντα. Σε μια ταινία ο Κούρκουλος σηκώνεται απ’ το τραπέζι και έρχεται και τραγουδάμε αγκαλιασμένοι “Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός”. Και στη συνέχεια — ήταν η απαίτηση του σκηνοθέτη — τον μαχαιρώνουν.», είχε πει ο Καζαντζίδης τότε και έχει καταγραφεί στο βιβλίο «Υπάρχω».

«Οι αδίστακτοι»είναι ταινία του 1965 και αναπαράγει ένα κλίμα υπερβολικά κυνικό που εκβιάζει τη συγκίνηση και την αγωνία του θεατή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και ο Κούρκουλος κινήθηκε σε χαμηλό για τον ίδιο υποκριτικό επίπεδο. Ωστόσο η κινηματογράφηση του τραγουδιού με το ντουέτο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα αλλά και την ορχήστρα τους είναι από τις πιο ωραίες σκηνές λαϊκής ορχήστρας σε ελληνική ταινία, κι αξίζει κάποιος να τη δει και να την ξαναδεί.

Οι τραγουδιστικές επιδόσεις του Νίκου Κούρκουλου ξεπερνούν τα συνήθη μέτρα ερμηνείας από ηθοποιό. Η κινηματογραφική εκδοχή του τραγουδιού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988 στον δίσκο «Γιάννης Μαρκόπουλος στον Ελληνικό Κινηματογράφο».

Πηγή:fosonline

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις