«Για μια στιγμή μόνο ας αναλογιστούμε τους εαυτούς μας στη δική τους θέση… Για να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, εκτός από την ψυχραιμία, την αυτοσυγκράτηση και την αλληλεγγύη, απαιτείται άμεση λύση για την έστω και προσωρινή μεταστέγαση αυτών των ανθρώπων» έγραψε σε ανάρτηση του ο Γιώργος Νταλάρας με αφρομή τα γεγονότα στην Μόρια.

Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει πάρει νέα τροπή καθώς το απόγευμα ξέσπασαν δύο νέα πύρινα μέτωπα σετμήματα του προσφυγικού καταυλισμού που δεν είχαν καεί από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα της Τρίτης, προκαλώντας και πάλι πανικό στους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκατέλειψαν τις σκηνές τους και προστέθηκα στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται πλέον κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς. Στην κατάσβεση επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή και ανδρών της ΕΛΑΣ για τον φόβο νέων επεισοδίων. Tο OPEN μετέδωσε εικόνες από σκηνές να καίγονται και οικογένειες να τρέχουν με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.

Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο

Σχεδόν 2.000 ευάλωτους αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά, θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει  στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020, στη Λέσβο, οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις