Μεταναστευτικό: Κλειστή δομή σε 30 μέρες στην Κρήτη θέλει η κυβέρνηση - Πλεύρης: «Ενδεδειγμένη λύση»
Ισχυρές αντιρρήσεις από τους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης για την κλειστή δομή μεταναστών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση» επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης.

Μετ' εμποδίων φαίνεται να εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαχείριση της νέας μεταναστευτικής κρίσης με επίκεντρο τις αυξημένες τις τελευταίες εβδομάδες ροές από τα παράλια της Λιβύης προς τις ακτές της νοτίου Κρήτης.
Και αυτό γιατί όπως πληροφορείται το flash.gr, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Μετανάστευσης υπό το Θάνο Πλεύρη, και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Μετανάστευσης, Σέβης Βολουδάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, αλλά και του Γιάννη Κεφαλογιάννη η πλευρά των Αυτοδιοικητικών φέρεται να προέβαλε ισχυρές αντιρρήσεις ως προς την προοπτική δημιουργίας στο νησί κλειστής δομής κράτησης παράτυπων μεταναστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε στους ανησυχούντες ότι η κλειστή δομή είναι αυτή τη στιγμή η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ως προς τούτο επεσήμανε κατά πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να…στοιβάζει μετανάστες σε έναν χώρο επ αόριστον, επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη πρόνοια για μεταφορά των παράτυπων μεταναστών σε δύο συγκεκριμένες δομές στην ενδοχώρα, αλλά και ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν θα έχουν την έξαρση, που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενδεικτική είναι, εξάλλου, η ανακοίνωση, που εξέδωσε αργότερα ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα, θεσμική συνεργασία και προνοητικότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκ των υστέρων. Χρειάζονται λύσεις που να προστατεύουν τον κοινωνικό ιστό και να τιμούν την ιστορία και τον ρόλο της Κρήτης».
Δεν ανακοίνωσε επίσημα την τοποθεσία ο Πλεύρης
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του flash.gr, o κ. Πλεύρης απέφυγε να ανακοινώσει στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη την τοποθεσία, που προκρίνεται για τη δημιουργία της κλειστής δομής, καθώς αναμένει από τις τεχνικές υπηρεσίες να ανάψουν το «πράσινο φως» ότι ο χώρος που έχει προεπιλεγεί πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν φαίνεται να αλλάζει με το Υπουργείο να έχει επιλέξει το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη – Ζωγραφάκη στο Καστέλλι στο νομό Ηρακλείου, όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και δύο ημέρες το flash.gr. Εκτός απροόπτου, μάλιστα, η υπό δημιουργία δομή θα μπορεί να δέχεται παράτυπους μετανάστες σε περίπου 30 ημέρες, όπως επισημαίνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.
Είναι σαφές ότι όσο ένα πλαίσιο συντεταγμένης συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ την Ελλάδα και το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης υπό το στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, είναι ακόμη ζητούμενο, το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει για να…αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις του νέου κύματος μεταναστευτικών ροών από τη Βόρειο Αφρική.
Υπ αυτό το πρίσμα ο Θάνος Πλεύρης ανακεφαλαίωσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων 24ώρων κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής ενώ λίγες ώρες νωρίτερα μέσω της γερμανικής εφημερίδας Bild o Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαναλάβει ότι «η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη» επιμένοντας, πάντως, ότι απαιτείται μία ενιαία ευρωπαική απάντηση.