Μεταναστευτικό: Επιχείρηση μετεγκατάστασης από την Κρήτη στην ενδοχώρα: Τι αλλάζει στους σχεδιασμούς
Η επιχείρηση αποσυμφόρησης ξεκίνησε εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν το πρωί από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης των δομών φιλοξενίας του νησιού και μετακίνησής τους σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με ζωντανή ανταπόκριση του Action24, το πρώτο πλοίο από τα Χανιά κατέπλευσε λίγο πριν τις 06:30, μεταφέροντας 94 άτομα. Η αποβίβασή τους έγινε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, που συντόνιζαν τη διαδικασία και ρύθμιζαν την κυκλοφορία στην περιοχή.
«Τα δύο πούλμαν που είχαν φτάσει νωρίτερα περιμένουν να τους παραλάβουν», ανέφερε δημοσιογράφος από το σημείο, προσθέτοντας πως οι μετανάστες κρατούσαν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Λίγο αργότερα, στις 07:00, αφίχθη και δεύτερο πλοίο από το Ηράκλειο, μεταφέροντας περίπου 100 μετανάστες που φιλοξενούνταν σε δομή του Ρεθύμνου.
Αν και η ακριβής τοποθεσία των δομών υποδοχής στην ενδοχώρα δεν έχει ανακοινωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεοαφιχθέντες θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου σταδιακής αποσυμφόρησης της Κρήτης.
Η μεταφορά υλοποιήθηκε με τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών και τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική διαχείρισης του μεταναστευτικού, που προβλέπει τη μετακίνηση ευάλωτων ομάδων από τα νησιά προς κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα.
Αποσυμφόρηση και συλλήψεις διακινητών
Η επιχείρηση αποσυμφόρησης ξεκίνησε εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για τη σύλληψη διακινητών.
Στο Λαύριο, ανάμεσα στους 515 μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη, συνελήφθησαν σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο NeaKriti 8 άτομα για διακίνηση. Στα Χανιά, από τους περίπου 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, έχουν ήδη συλληφθεί 18 ύποπτοι για την ίδια κατηγορία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έως την επόμενη Τετάρτη εκτιμάται ότι περίπου 800 μετανάστες από την Αφρική θα έχουν φύγει από την Κρήτη με τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Σήμερα μεταφέρθηκαν 94 άτομα στον Πειραιά, ενώ αύριο, Σάββατο 12 Ιουλίου, αναμένονται άλλοι 12. Χθες, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η Κρήτη έχει δεχθεί περίπου 9.500 μετανάστες από τη Λιβύη ,αριθμός αυξημένος κατά περισσότερο από 350% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών θεωρούνται αποτρεπτικές για νέες αφίξεις από τη Λιβύη.
Το μήνυμα της Κρήτης: Όχι σε κλειστή δομή
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία μόνιμου κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κρήτη διατύπωσαν με σαφήνεια οι τοπικοί φορείς του νησιού στη κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα.
Η σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη και την Υφυπουργό Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη. Παρόντες ήταν και οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, καθώς και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Την τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι το νησί δεν αποδέχεται τη μονιμοποίηση δομών φιλοξενίας, όπως είχε εξαγγείλει πρόσφατα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.