Νέο βιοπλαστικό «καθρέφτης» μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τη θερμοκρασία στα κτίρια
Ένα νέο βιοπλαστικό υπόσχεται δροσερά κτήρια χωρίς ρεύμα, αντανακλώντας σχεδόν όλο το ηλιακό φως.

Ένα επαναστατικό πλαστικό φιλμ έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο με τον οποίο ψύχονται τα κτίρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports Physical Science, αναφέρεται πως το φιλμ έχει τη δυνατότητα να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού ή κλιματιστικών. Με αυτή την τεχνολογία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και συχνότεροι καύσωνες καθώς και η ενεργειακή σπατάλη το καλοκαίρι.
Πώς λειτουργεί το φιλμ και γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό;
Όπως διαβάζουμε στο IFL Science το βασικό συστατικό του φιλμ είναι το πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα βιοδιασπώμενο υλικό φυτικής προέλευσης. Κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας, αντανακλά έως και το 98,7% της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε εργαστηριακές δοκιμές κατάφερε να μειώσει τη θερμοκρασία έως και κατά 9,2°C, προσφέροντας μια απλή αλλά αποδοτική λύση για την παθητική ψύξη των κτιρίων.
Εκτός από τη δυνατότητα αντανάκλασης του φωτός, το φιλμ επιτρέπει στη θερμότητα του εσωτερικού χώρου να διαφύγει προς το εξωτερικό περιβάλλον συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση χαμηλότερης εσωτερικής θερμοκρασίας ακόμα σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
Δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες
Η απόδοση του υλικού δεν περιορίζεται μόνο στο εργαστήριο. Σε πραγματικές συνθήκες, κατάφερε να μειώσει τη θερμοκρασία κατά μέσο όρο 4,9°C τη μέρα και 5,1°C τη νύχτα. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό: μετά από 120 ώρες δοκιμής σε όξινο και έντονα υπεριώδες περιβάλλον – συνθήκες που προσομοιώνουν περίπου οκτώ μήνες έκθεσης στο ύπαιθρο – το φιλμ διατήρησε την ψυκτική του απόδοση, προσφέροντας μείωση έως και 6,5°C.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνολογίες ψύξης, το νέο αυτό υλικό δεν βασίζεται σε ρεύμα ή πολύπλοκους μηχανισμούς. Πολλά από τα υπάρχοντα παθητικά συστήματα ψύξης χρησιμοποιούν πολυμερή πετροχημικής προέλευσης ή κεραμικά υλικά, που συχνά εγείρουν περιβαλλοντικές ανησυχίες. Αντιθέτως, το PLA είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και συνδυάζει υψηλή ανακλαστικότητα, αντοχή και οικολογικό χαρακτήρα.
Παρόμοια τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της παθητικής ψύξης έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους. Ένα παράδειγμα είναι το «πιο λευκό χρώμα στον κόσμο», το οποίο αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, διατηρώντας τις επιφάνειες έως και 4,4°C πιο δροσερές από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τη νύχτα, το ίδιο χρώμα επιτυγχάνει μείωση θερμοκρασίας έως και 10,5°C.
Πράσινες λύσεις για το μέλλον των πόλεων
Η ενσωμάτωση τέτοιων τεχνολογιών σε αστικές και αγροτικές υποδομές μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα τονίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Το υλικό τους δεν προτείνει μόνο μια νέα μέθοδο ψύξης, αλλά θέτει τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής και της ενεργειακής διαχείρισης των πόλεων.