Ο Νετανιάχου τα βάζει με Αγγλία, Γαλλία και Καναδά - Τους κατηγορεί για «ενθάρρυνση στη Χαμάς»
Ο Νετανιάχου εξοργίστηκε όταν οι ηγέτες ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα και να τερματιστούν οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κιρ Στάρμερ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μαρκ Κάρνεϊ ότι «ενθαρρύνουν τη Χαμάς», αφού ζήτησαν να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και να τερματιστούν οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά καταδίκασαν τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του θα λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εκτός εάν ο Νετανιάχου αλλάξει πορεία.
Σε μια ανάρτηση στο X το βράδυ της Πέμπτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Χαμάς θέλει να «καταστρέψει το εβραϊκό κράτος» και να «εξολοθρεύσει τον εβραϊκό λαό». «Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς αυτή η απλή αλήθεια διαφεύγει των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων», σημείωσε ο Νετανιάχου.
«Λέω στον Πρόεδρο Μακρόν, στον πρωθυπουργό Κάρνεϊ και στον πρωθυπουργό Στάρμερ, όταν οι μαζικοί δολοφόνοι, οι βιαστές, οι δολοφόνοι μωρών και οι απαγωγείς σας ευχαριστούν, βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης».
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες των ηγετών δεν «προωθούν την ειρήνη», αλλά «ενθαρρύνουν τη Χαμάς να συνεχίσει να μάχεται για πάντα».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ βυθίστηκαν στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, αφότου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας ότι οι εκκλήσεις των υπουργών του Ισραήλ για «κάθαρση της Γάζας» με την απέλαση των Παλαιστινίων ήταν αποκρουστικές, τερατώδεις και εξτρεμιστικές.